Bilim-Teknoloji

En güçlü 10 dil

Beş kritere göre en güçlü 10 dil. Türkçe 18. sırada.

Konular: Bilim-Teknoloji
Kai Chan [Fotoğraf: INSEAD]

dünyada bugün 6 binden fazla dil konuşuluyor. bunların 2 binini konuşan insan sayısı binden az. bu dillerin sadece 15'i, dünya genelinde iletişimin yarısına karşılık geliyor.

fransa'nın en saygın işletme okullarından insead'da görev yapan kai chan, dil beceresinin getirdiği fırsatlar üzerine bir araştırma yürüttü. araştırmanın tamamen sayısal veriler üzerine dayandığını ve dillerin güzelliği/ahengi ölçütünde algılanmaması gerektiğini vurgulayan kai, "güç dili indeksi" (pli) adını verdiği bir sıralama ölçütü ortaya koydu.

5 fırsat ve kriter

kai'nin araştırmasına göre, dil becerisi sayesinde kazanılan 5 fırsat, dolayısıyla dilin gücünü belirleyen 5 ana kriter var: 

- coğrafya (seyahatte kullanabilme)

- ekonomi (iş hayatında kullanabilme)

- iletişim (diyalog kurabilme)

- bilgi ve medya (bilgiye erişip haber alabilme)

- diplomasi (uluslararası ilişki kurabilme)

ilk 10

araştırmada liste başı çıkan diller sürpriz değil:

- ingilizce

- çince (mandarin)

- fransızca

- ispanyolca

- arapça

- rusça

- almanca

- japonca

- portekizce

- hintçe

uyguladığı yönteme göre liste başı çıkan 6 dilin aynı zamanda birleşmiş milletler'in resmi dilleri olduğuna dikkat çeken akademisyen, dünyanın en büyük 10 finans şehrinden 8'inde ingilizce konuşulduğuna ve ingilizcenin yaygın olduğu ülkelerin küresel rekabet indeksindeki (gci) üst sıralarına dikkat çekiyor. 

türkçe, listede 18. sıradan boy gösteriyor.

araştırmasında 2050 yılı tahminlerine de yer veren kai, nüfus dalgalanmalarını göz önünde bulundurarak ispanyolcanın üçüncü sıraya tırmanacağını, japoncanın da son sıraya gerileyeceğini öngörüyor.

kaynak: kai chan, insead

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;