Ekonomi

‘Enflasyonun nedeni; gıda ve kur’

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gıda fiyatları ve döviz kuru kaynaklı enflasyon artışı yaşandığını, enflasyon beklentilerinin kötüleşmesine izin veremeyeceklerini söyledi.

Konular: Piyasalar

maliye bakanı mehmet şimşek cnbc-e'de katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

türkiye’nin ilk yarıda yüzde 3,3 büyüdüğünü belirterek, bu yıl büyüme hedefinin zora girdiğini, yüzde 3-4 arası büyüme ihtimalinin arttığını ifade etti.

şimşek, jeopolitik gerilimler ve ab’deki durgunluğun sürdüğünü, bu şartlar altında bu büyüme rakamının fena olmadığını vurguladı.

"bahane üretemeyiz, enflasyon beklentilerinin kötüleşmesine izin vermememiz lazım. çok hızla enflasyonu tekrar yüzde 5-7 aralığına çekmemiz lazım" diyen bakan şimşek, enflasyonun kontrol altına alınması için ne gerekiyorsa yapılması konusunda en ufak tereddüt bulunmadığına dikkat çekerek, gıda fiyatları ve kur kaynaklı enflasyon artışı olduğunu belirtti.

şimşek orta uzun vadede enflasyonu düşürmek için reformlar gerektiğini belirtti ve "gıda alanında mikro reformlar üzerine çalışacak bir komite kurulacak" dedi. 

merkez bankası bağımsızdır

merkez bankası başkanı erdem başçı'nın faiz indirim sinyali vermemesi konusunda ise maliye bakanı şimşek şu açıklamayı yaptı: "para politikası, faiz ile ilgili ben yorumda bulunmak istemiyorum. merkez bankası bağımsızdır. itibarının korunması türkiye için olmazsa olmazdır. enflasyonu düşük tek haneye indirmemiz lazım. en önemli sorunumuz enflasyondaki yükselmedir, bunun mutlaka kontrol altına alınması lazım. hızlı şekilde aşağı çekilmesi lazım. merkez bankası'na eleştirileri doğru bulmuyorum. enflasyon temel bir sorun."

şimşek, fitch'in ekonomi uyarısıyla ilgili soruya ise "biz bu sene bütçe hedeflerini tutturacağız. mali disiplin noktasında kararlıyız. kamu maliyesinde açığı kabul edemeyiz. yapısal dönüşümle orta uzun vadede yeniden dengelenmeyi güçlü ve kalıcı şekilde sağlayacağız" dedi.

vergi affı yok 

torba yasaya ilişkin soruları da yanıtlayan şimşek, maliye bakanlığı olarak vadesi geçmiş, tahsil edilmemiş alacakların tutarının 67 milyar lira olduğunu; bu miktarın faizi, gecikme cezası gibi hususlara ilişkin birtakım düzenlemeler yapıldığını anımsattı.

vergi alacaklarının affa dönüşmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan şimşek, şöyle devam etti:

"kamuoyunda af olarak biliniyor ama biz asla bir alacaktan vazgeçmiyoruz. vergi alacaklarıyla ilgili af niteliğinde bir husus yoktur. aslını da alacağız, cezasını da alacağız, hatta enflasyon farkını da alacağız."

kaynak: cnbc-e

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;