Kıbrıs müzakereleri

Enosis krizi çözüldü, müzakere 11 Nisan'da

Kıbrıs Rum Meclisi, müzakere sürecinin iki ay süreyle duraklamasına yol açan Enosis kararını iptal etti. Türk ve Rum liderler 11 Nisan’da müzakerelere kaldığı yerden devam edecek. Karardan memnuniyet duyduğunu açıklayan KKTC lideri Akıncı "Artık önümüze bakmalıyız" dedi.

enosis’le birlikte bir dizi özel günün okullarda kutlanması kararı, 12 şubat’ta rum meclisinden geçmişti. ardından müzakere süreci kapsamında ara bölgede bir araya gelen kıbrıs türk lideri mustafa akıncı ve rum lider nicos anastasiadis arasında gerilim yaşanmıştı. anastasiadis, enosis tartışmasının yaşandığı 16 şubat’taki toplantıyı terk edince akıncı, karar geri çekilene kadar müzakere masasına dönmeyeceğini açıklamıştı.

bunun üzerine karar düzenlendi. 7 nisan’da rum meclisine gelen yeni yasa tasarısı, enosis ve diğer özel günlerin kutlanması kararını eğitim bakanı’na bırakıyor.

al jazeera’ye kararı yorumlayan kktc cumhurbaşkanlığı kaynakları, rum eğitim bakanı costas kadis’in enosis’i okullarda kutlamama yönünde karar alacağını kendilerine daha önce bildirdiğini söyledi. kaynaklar, bu sebeple son gelişmenin kararın iptali anlamına geldiği bilgisini verdi. kadis, anastasiadis'in partisi disi'den.

"artık önümüze bakmalıyız"

kararın ardından kktc lideri mustafa akıncı yazılı bir açıklama yaptı:

"rum meclisi'nin yanlışı düzeltme yönündeki bu kararıyla birlikte, enosis plebisitini okullarda kutlanacak olaylar arasında yer almayacağı anlayışı ile artık önümüze bakmalıyız. geleceği inşa ederken enosis, taksim, ilhak gibi kavramlara değil barış, hoşgörü ve işbirliği kültürünün geliştirilmesine ihtiyaç vardır.

11 nisan salı gününden itibaren başlayacak olan müzakere sürecinde, yeni bir başlangıç yapmak ve adamızda kalıcı barış koşullarının hakim olacağı yeni bir yapıyı kurmak için çalışmalıyız. fazla zamanımız kalmamıştır. gerçekten bir yol ayırımındayız. umarım ve dilerim ki, tüm ilgili taraflar bu gerçeğin bilinci içerisinde hareket etsinler."

müzakereler 11 nisan’da yeniden başlıyor

kararın düzenlenmesi ve mecliste yeniden görüşüleceğinin duyurulmasının ardından 2 nisan’da akıncı ve anastasiadis ara bölgede birleşmiş milletler kıbrıs özel temsilcisi espen bart eide'nin düzenlediği gayri resmi yemekte bir araya gelmişti. müzakere sürecinin duraklamasının ardından ilk kez bir araya gelen liderler, kararın çıkması halinde 11 nisan’da masaya dönme kararı almıştı.

ancak müzakerelerin yeniden başlayacak olması rum meclisinde tartışmalara da yol açtı. oylama gergin bir ortamda yapıldı.

tasarı, anastasiadis’in liderliğindeki iktidar partisi disi ve çözüm yanlısı olan akel’in desteğiyle, 30’a karşı 20 ret oyuyla kabul edildi. çözüm karşıtı elam’ın destekçileri oylamayı protesto etmek için parlamento önünde toplandı. bu sebeple oylama yapılırken parlamento binası çevresinde çok sayıda polis görev yaptı.

türk tarafı ilk kez masaya gitmedi

iki lider son olarak 16 şubat’ta ara bölgede bir araya gelmiş; akıncı’nın enosis kararını gündeme getirmesi üzerine anastasiadis toplantıyı terk etmişti.

kktc lideri mustafa akıncı bunun üzerine, 23 şubat’ta yapılması planlanan bir sonraki rutin görüşmeye katılmama kararı almıştı.

akıncı’nın masaya dönmek için anastasiadis’ten iki talebi vardı: anastasiadis’in enosis’in okullarda kutlanması kararının yanlış olduğunu net bir şekilde ifade etmesi ve bu kararın uygulanmaması için somut bir adım atılması.

enosis kararı

yunanistan’la kıbrıs adasının birleşmesini öngören 1950 tarihli enosis kararı, 1960’larda rumların türklere saldırılarını tetiklemiş, ada’daki iki toplum arasında çatışmaların çıkmasına yol açmış ve 1974’te türkiye’nin müdahalesiyle çatışmalar sona ermiş ve ada bm’nin gözetimindeki bir ara bölgeyle ikiye ayrılmıştı.

bu sınırı kaldırmak ve iki toplumlu, iki devletli federal bir birleşik kıbrıs için yapılan müzakereler, 12 şubat’taki bu karar sebebiyle duraklamıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;