Enerji jeopolitiği

Erbil-Bağdat arasında 'uzlaşma yakın'

Irak Başbakanı Nuri Maliki, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile bütçe ve petrol konularında yaşanan anlaşmazlıkların yakında çözüleceğini söyledi. Gerginlik, Kürt yönetiminin Türkiye'yle petrol ihracatı anlaşmaları yapmasıyla başlamıştı.

Neçirvan Barzani'nin Bağdat temasları olumlu geçmişti. [AA]

irak başbakanı nuri maliki, haftalık grup toplantısında irak kürdistan bölgesel yönetimi ile yaşadıkları petrol ihracatı ve bütçe anlaşmazlıkları hakkında yakında uzlaşacaklarını açıkladı.

irak petrol bakanlığı ile kürdistan bölgesel yönetimi arasında devam eden bütçe görüşmelerinden dolayı irak'ın 2014 yılı bütçesinin onaylanmasının geciktiğini belirten maliki, irak parlamentosu'ndan 2014 bütçesini en kısa zamanda genel kurulda oylanıp kabul edilmesini istedi.

"ihracat devam ederse bütçelerini keseriz"

bağdat ve erbil yönetimleri arasındaki gerginlik, irak petrol bakanlığı'nın irak kürdistan bölgesel yönetimi'nin merkezi hükümetin onayı olmadan türkiye'ye ham petrol ihraç etmesine tepki göstererek konuyla ilgili yasal işlem başlatılacağını açıklamasıyla tırmandı. maliki, türkiye'ye petrol ihracatının devam etmesi halinde, irak kürdistan bölgesel yönetimi'nin merkezi bütçeden aldığı yüzde 17'lik payın kesileceğini söylemişti.

bölgesel yönetimin başbakanı neçirvan barzani, malikinin bu sözlerine karşılık "tehditvari konuşmaları kabul etmiyoruz. karşılıklı birbirimizi anlayarak buna çözüm bulma taraftarıyız" demişti. 

neçirvan barzani bağdat'a gitmişti

irak kürdistan bölgesel yönetimi başbakanı neçirvan barzani, 19 ocak'ta petrol ihracatı ve bütçe hakkında görüşmek üzere bağdat'a gitti. bağdat'ta irak başbakanı nuri maliki ve irak enerji ve petrolden sorumlu başbakan yardımcısı hüseyin şehristani ile görüşmeler yapan barzani, iki yönetimin de sorunların çözümü konusunda kararlı olduğunu belirtmiş, bağdat yönetimine teklif ve öneriler sunduklarını açıklamıştı.

petrol ve bütçe anlaşmazlıklarının çözümü hakkında kısmi bir mutabakata vardıklarını açıklayan barzani, bir sonraki görüşmenin erbil'de yapılmasını teklif etti.

yıllık değeri 11,5 milyar dolar

bağdat ve erbil yönetimleri arasında tartışmalara neden olan irak kürdistan bölgesel yönetimi ve türkiye arasındaki petrol anlaşmaları 2013'ün aralık ayında gerçekleşti. günde 150 bin varil seviyesine ulaşması planlanan ihracatın yıllık değeri 11,5 milyar dolar olacak. yapımı devam eden boru hattı tamamlanıp sevkiyat tam kapasiteye ulaştığında ise bu değer 38 milyar dolara çıkacak.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;