Enerji jeopolitiği

Erbil-Tahran arasında enerji anlaşması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile İran arasında imzalanan anlaşmaya göre, İran'dan Kürdistan Özerk Bölgesi'ne iki boru hattı döşenecek.

Kuzey Irak-Türkiye petrol boru hattında test için ilk petrol 13 Aralık 2013'te gönderilmişti. [Fotoğraf: AA-Arşiv]
anadolu ajansı'nda yer alan habere göre; iki taraf arasında imzalanan anlaşma, iran'dan kürdistan özerk bölgesi'ne doğalgaz ve petrol taşıyacak iki boru hattının döşenmesini öngörüyor. kürt bölgesi, iran'a vereceği ham petrol karşılığında günlük 3-4 milyon litre rafine edilmiş mazot ile doğalgaz alacak.
anlaşma ile ilgili açıklama, irak kürdistan bölgesel yönetimi'nin iran ilişkileri sorumlusu abdullah akreyi'den geldi.
akreyi, açıklamasında, iran'ın irak'la ticareti geliştirme sorumlusu rüstem kasimi'nin başkanlığındaki heyetin, kürt heyeti ile erbil'de bir araya geldiğini belirtti ve bölgesel yönetimin doğal kaynaklar bakanı aşti hawrami'nin de katıldığı toplantıda söz konusu anlaşmaların imzalandığını söyledi.
iki taraf arasında imzalanan anlaşmaya bağdat'tan henüz resmi bir tepki gelmedi. 
erbil, türkiye ile imzaladığı enerji anlaşmaları nedeniyle bağdat'la yaşadığı sorunu aşabilmiş değil. 
kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;