Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Erbil'den yardım çağrısı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Ashti Hawrami, bölgeden çıkan petrolün devamlılığının sağlanması için finansal desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi. Peşmergenin ödemesini yapmakta zorlandıklarını belirtti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

istanbul'da toplanan atlantik konseyi zirvesinin son gününde irak kürdistan bölgesi'nde enerji konulu oturum düzenlendi. oturumda konuşan irak kürdistan bölgesel yönetimi (ikby) doğal kaynaklar bakanı ashti hawrami, bölgede hem petrol arzı sağlandığı hem de işid'le savaşın sürdüğünü hatırlattı.

hawrami, savaşın maliyetinin sürekli arttığını söyleyerek, uluslararası topluma finansal destek çağrısı yaptı.

"işid'le mücadele ediyoruz, 1,8 milyon mülteci, beş milyon yerinden edilmiş kişi var. bu nüfusumuzun yüzde 30'una tekabül ediyor. mümkün olduğunca devreye girmeye çalışıyoruz ama bu senaryoda herkese bakabilmek mümkün değil. savaşın maliyeti var, bir yılda büyük bir bütçe açığı ortaya çıktı."

"peşmerge işid'le mücadelede koalisyonun en büyük dostu oldu. sincar'da yaptıklarını gördük. ama peşmerge güçlerine yapılan ödemede üç, dört aylık gerileme var. bu şekilde terörle mücadele edemeyiz."

haziran 2014'te musul'a giren işid'le mücadelede musul çevresinde, erbil'in güneyinde peşmerge birlikleri etkin bir rol oynuyor. abd'nin hava saldırılarının desteğiyle peşmerge, işid'in bölgedeki önemlş petrol yataklarına yaklaşmasının önüne geçiyor.

'enerji güvenliği için finansal desteğe ihtiyacımız var'

petrol şirketlerinin yatırım yapabilmeleri ve üretimi artırabilmeleri ikby'nin ödeme yapması gerektiğini belirten hawrami, 'bu uluslararası bir mücadele olmalı' dedi.

"petrol şirketlerine de üretimi artırmaları için verecek paramız yoktu, ödemeleri yapmada geride kaldık. enerji güvenliği için finansal desteğe her zaman ihtiyacımız var. önümüzdeki yıl bir milyon varil petrol arz etmeyi öngörüyoruz ama bunun için şirketlere ödemelerini yapabilmemiz gerekiyor. uluslararası toplumun bunu yapması gerekiyor. bu irak'ın değil bölgenin, avrupa'nın, abd'nin savaşı, hepimiz bu savaşın içindeyiz."

"önümüzdeki aylarda peşmerge için doğrudan destek alacağımızı düşünüyoruz. bizim ödeme kapasitemizin dışındaki bu maliyetler karşılanmalı, çünkü terörle mücadele söz konusu olduğunda bizim maliyetlerimiz her gün, her hafta yükseliyor."

'makul bir beklenti'

abd'nin eski bağdat büyükelçisi zalmay khalilzad da 'işid'le mücadele etmek istiyorsak kürdistan'ın finansal durumu göz önünde bulundurulmalı' diyerek hawrami'nin çağrısına destek verdi.

"daha fazla üretmek ve mevcudu korumak için yatırım yapmaları gerekir, üretim yapan şirketler bu anlamda zorluklar yaşıyor. bazı kuyulardaki üretim düşüşe geçmiş durumda. peşmerge'nin yaptıkları son dereece pozitif sonuçlar verdi, uluslararası topluluktan ve abd'den gelen yardım önemliydi ama daha fazlası yapılabilir. dolayısıyla makul bir beklenti."

ikby'nin yönetimi altındaki topraklardan günde yaklaşık 700 bin varil petrol çıkarılıyor, bu petrol boru hatları ve tir'larla türkiye'ye ulaştırılarak ceyhan'da tankerlere yükleniyor ve uluslararası pazara satışa çıkarılıyor. günlük 700 bin varil petrol, türkiye'nin ihtiyacı olan miktara tekabül ediyor.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;