Eğitim

Erdoğan 6 üniversiteye rektör atadı

OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile rektörlük seçimlerinin kaldırılmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çankırı Karatekin, Abdullah Gül, Iğdır, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Siirt ve İbn Haldun üniversitelerine rektör atadı. Ayrıca Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, YÖK üyeliğine seçildi.

Konular: Eğitim, Türkiye
[Fotoğraf: Suhutterstock]

ohal kapsamında çıkarılan khk ile rektörlük seçimlerinin kaldırılmasının ardından cumhurbaşkanı erdoğan, çankırı karatekin, abdullah gül, iğdır, nevşehir hacı bektaş veli, siirt ve ibn haldun üniversitelerine rektör atadı. ayrıca prof. dr. nihat hatipoğlu, yök üyeliğine seçildi. cumhurbaşkanlığı rektör atamalarına ilişkin açıklama yaptı:

"sayın cumhurbaşkanımız, türkiye cumhuriyeti anayasasının 130. ve 2547 sayılı yükseköğretim kanununun 13. maddeleri uyarınca, yükseköğretim kurulunun önerdiği adaylar arasından; abdullah gül üniversitesi rektörlüğüne yeniden prof. dr. ihsan sabuncuoğlu’nu, çankırı karatekin üniversitesi rektörlüğüne prof. dr. hasan ayrancı’yı, iğdır üniversitesi rektörlüğüne prof. dr. mehmet hakkı alma’yı, nevşehir hacı bektaş veli üniversitesi rektörlüğüne prof. dr. mazhar bağlı'yı, siirt üniversitesi rektörlüğüne yeniden prof. dr. murat erman’ı, ibn haldun üniversitesi rektörlüğüne ise mütevelli heyetinin teklifi ve yükseköğretim kurulunun olumlu görüşü üzerine, prof. dr. recep şentürk’ü, atamışlardır."

cumhurbaşkanlığı, prof. dr. nihat hatipoğlu'nun yükseköğretim kurulu üyeliğine seçildiğini de açıkladı.

rektörlük atamalarına yeni düzenleme

ekim ayında yayımlanan 676 sayılı khk ile 2547 sayılı kanun'un 13'üncü maddesinin a fıkrasının birinci paragrafında düzenlenen rektör atamasına ilişkin yeni düzenleme yapıldı. buna göre, devlet üniversitelerinde rektör, yök tarafından önerilecek, profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 aday arasından cumhurbaşkanınca atanacak.

1 aylık sürede önerilenlerden birinin atanmaması ve yök tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılacak.

rektörün görev süresi 4 yıl olacak. süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecekler. ancak aynı devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamayacak. rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil edecek. vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin yök'e teklifi ve yök'ün olumlu görüşü üzerine cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

kaynak: al jazeera ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;