2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

'Erdoğan AKP'yi kongreye götüremez'

CHP, kesin seçim sonuçlarının açıklanacağı 15 Ağustos'tan sonra Tayyip Erdoğan'ın partisiyle ilişiğinin kesileceği gerekçesiyle partisinin kongre sürecini yönetemeyeceğini iddia etti. CHP bunun engellenmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

mustafa kamalak main
SP Genel Başkanı Kamalak partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

chp konya milletvekili atilla kart, başsavcılık'tan cumhurbaşkanı seçilen erdoğan'ın ak parti'nin yetkili kurullarının çalışmalarını yönetmesini engellemesini istedi.

kart başvurusunda anayasa'ya göre cumhurbaşkanı seçiminde oyların salt çoğunluğunu alan adayın cumhurbaşkanı seçilmiş sayıldığını ve partisiyle ilişiğinin kesilmiş olacağını ve milletvekilliğinin sona ereceğini ifade etti. kart, yüksek seçim kurulu'nun geçici sonuçları açıkladığı 11 ağustos 2014'te ya da en geç kesin sonuçları açıklayacağı 15 ağustos'ta erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmiş olacağını, partisiyle ilişiğinin kesileceğini ve milletvekilliğinin sona ereceğini savundu; "bu konuda hiç kimsenin ayrıca ve bizzat beyanda bulunmasına gerek yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

chp konya milletvekili kart, bu durumda erdoğan'ın ak parti'yi 27 ağustos'ta toplanacağı duyurulan kongreye götürme yetkisi olmadığını iddia etti: 

"yargıtay cumhuriyet başsavcılığı inisiyatif ve sorumluluk alarak, bu sürece hukuk yoluyla müdahale etmelidir. öncelikle erdoğan’ın, akp’nin yetkili kurullarının çalışmalarını yönetmesini, 27 ağustos tarihinde yapılacağı açıklanan genel kurul hazırlıklarını ve genel kurulu yönetmesini engelleyecek idari ve yasal önlemleri ivedi olarak yerine getirmelidir. yapılacak inceleme sonucunda da siyasi partiler yasası'nın 104 ve sair bağlantılı maddeleri uyarınca, gerekli yasal yaptırımların uygulanması için anayasa mahkemesi'ne başvurulması amacıyla bu başvurunun yapılması zorunluluğu doğmuştur."

saadet partisi'nden itiraz

saadet partisi genel başkanı mustafa kamalak da düzenlediği basın toplantısında erdoğan'ın görev süresinin kesin sonuçların açıklanacağı 15 ağustos cuma gününden itibaren sona ereceğini savundu. kamalak, erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı gösterilmesinin ardından parti genel başkanlığından ve başbakanlık görevinden istifa etmemesini eleştirdi: 

"cumhurbaşkanı ayın 10'unda seçilmiştir ve ysk kesin olmayan sonucu açıklamıştır. 'sonuçlar kesin değildir, itirazlar olabilir' denilebilir. ayın 15'inde kesin sonuç açıklanacak. 'bu, tartışmalıdır' denilse bile ayın 15'inde kesin sonuçların açıklanması ile artık sayın cumhurbaşkanı'nın başbakanlık görevinin sona ermesi konusunda tereddüt yoktur. bunu tayyip bey'e karşıtlık gibi algılamayın, öyle değil. bu anayasa'nın gereğidir."

kamalak, erdoğan'ın görevinden ayrılmaması durumunda geçen sürede alınan kararların tartışmalı olacağını savundu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;