Türkiye - Rusya ilişkileri

Erdoğan: Bir pilotun hatasıyla Türkiye'nin gözden çıkarılması...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'in ilişkilerin düzelmesi için Türkiye'nin adım atmasını istemesine, Türk hava sahasını ihlâl eden Rus uçağının pilotunu kastederek "Bir pilotun hatasıyla Türkiye'nin feda edilmesi düşündürücü." yanıtını verdi.

[Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, afrika ülkelerine yapacağı ziyareti öncesinde izmir adnan menderes havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi. erdoğan, putin'in ilişkilerin düzelmesi için türkiye'nin adım atmasını beklediğini söylemesine, türk hava sahasını ihlâl eden rus uçağının pilotunu kastederek "rusya ile, putin ile bambaşka bir ilişkimiz vardı. bir pilotun hatasıyla türkiye'nin feda edilmesi düşündürücü." yanıtını verdi. erdoğan konuyla ilgili soruya şu cevabı verdi:

"beni meraklandıran konu bizden nasıl bir ilk adım bekleniyor. onu merak ediyorum. biz suçlu sandalyesinde oturan ülke değiliz. biz rusya ile ilişkileri geliştirmeyi arzu eden bir ülkeyiz. sayın putin ile bizim ilişkilerimiz gerçekten çok farklı bir noktadayken, iki iyi dost noktasındayken böyle bir konuma gelmiş olması veyahut da bir pilotun yapmış olduğu hata veya bir yanlış sebebiyle koskoca türkiye'yi feda etmesi gerçekten düşündürücüdür. burada rusya ile münasebetlerimizi kesinlikle yeniden geliştirmenin, yeniden çok daha farklı bir konuma taşımanın gayreti içerisinde olmamız gerekir." 

cumhurbaşkanlığı'ndan sonradan yapılan açıklamada "sn. cumhurbaşkanımızın, ifadesindeki kasıt, rus pilotun ihlal hatasıdır." denildi.

"merkel 'elimizden geleni yapacağız' dedi'

erdoğan almanya parlementosunda perşembe günü oylanacak olan ermeni iddialarıyla ilgili de şunları söyledi:

"dün sayın başbakan şansölye merkel ile görüştü. 1-2 saat önce ben de yaptım. kendisi “elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı. bizim sözde ermeni soykırımı gibi bir derdimiz yok. almanya şu anda 3 milyonu aşkın türkün yaşadığı bir ülke. böyle bir oyuna gelecek olursa bu, 2 ülke arasında ekonomik, ticari, askeri ilişkiyi zedeler. öyle zannediyorum ki bunların hepsi düşünülecektir. çıkmamış kararı değerlendirmek doğru değil ama karar çıkar, içeriğine bakılır. ama bunun uluslararası hukukta hiçbir bağlayıcılığı yok."

"bunlara alışacaklar"

erdoğan, rize ziyaretinde yargıtay, sayıştay ve danıştay başkanlarının yanında olmasına muhalefet partilerinin tepki göstermesine şu yanıtı verdi:

"ben şu anda bir siyasi partinin genel başkanı değilim. halkının %52’sinin oyunu almış, yargı organının da, yürütme organın da, yasama organın da cumhurbaşkanıyım. bunlar siyaseti öğrenememiş. tayyip erdoğan birine selam verse onun hesabını soracaklar. biz yargının mensuplarıyla bu tür seyahatleri yaparız. bunların yasal ve ahlaki hiç bir sakıncası yok. bunlar, bunlara alışmadılar. daha çok alışacaklar. ondan önce balıkesir ziyaretini yargıtay başkanının davetiyle yaptık"

"israil ile olumlu adımlar var"

türkiye ve israil'in ilişkileri normalleştirme adımlarına ilişki ise şu ifadeleri kullandı:

"bu konuda olumlu gelişmeler noktasında aynı noktadayız. temenniler odur ki bizim söylediğimiz özürdü, tamam. tazminattı o da tamam. üçüncüsü ambargonun kalkmasıydı. gazze’de elektir ve su sıkıntısı var. bu konuda tekliflerimiz oldu. gelişmeler olumlu gibi görünüyor. bir diğer konu da okul hastane gibi yerlerin yapılması konusunda müsaade edilirse… bunun dışında gıda ve ilaç konusunda ‘türkiye üzerinden olursa kabul ederiz” diyorlar."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;