Türkiye

Erdoğan, Ermeni Patrik Vekili ile görüştü

Ermeni Patrik Vekili Arem Ateşyan, bugün görüştüğü Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin mesajını takdirle karşıladıklarını söyledi. Ateşyan, "İki toplum bir araya gelmeli, bu cesedin kalkması lazım" dedi.

Konular: Türkiye
Türkiye Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan ve Recep Tayyip Erdoğan. [Arşiv-AA]

başbakan recep tayyip erdoğan, ermeni patrik vekili arem ateşyan ve beraberindeki heyetle görüştü. başbakanlık resmi konutu’nda yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede başbakan yardımcısı bülent arınç ve dışişleri bakanı ahmet davutoğlu da bulundu.

görüşme sonrasında ateşyan şunları söyledi:

“iki toplumun yan yana gelmesi lazım. bu cesedin çürümeden, kurtlanmadan gömülmesi lazım. koku her tarafa yayıldı, herkesi rahatsız etmektedir. başbakanımız her zaman ilklere imza attığı gibi, ilk kez 24 nisan’da bir başbakan ermenilerin acısını paylaştı. peygamberin gönderdiği güvercin gibi zeytin dalı uzattı. biz bu dalın kurumasını değil, meyve vermesini istiyoruz. iki toplum asırlarca kardeşçe, iç içe yaşadılar. bugün, o günleri özlüyoruz. çağrımız iki tarafa: yan yana gelin, dostluk ve barış köprüsünün temellerini atın. başbakanımızın sözleri, toplumumuzun çoğu tarafından takdirle karşılandı.”

ateşyan, başbakan erdoğan’ın önümüzdeki dönemde atılacak adımlara dair bilgi vermediğini söyledi. “iki taraf da fedakârlık yapacak ki, dostluk köprüsü kurulsun” dedi.

ermeni vakıflarının mülk iadesi davaları hakkında “halen talep ettiğimiz emlaklar var. bütün bunlar zamana ihtiyaç duyuyor. bütün bunların en azından çoğunluğunun zaman içerisinde çözüme ulaşacağına inanıyoruz” dedi.

'yeni bir dönemin işareti'

Davutoğlu ile Ateşyan, Dışişleri Konutu'nda bir araya geldi. [Fotoğraf: AA]

türkiye ermenileri patrik vekili ateşyan ve beraberindeki heyet, başbakan'ın ardından dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ile öğle yemeğinde bir araya geldi. dışişleri bakanlığı konutu'ndaki görüşmeye regaip kandili nedeniyle diyanet işleri başkanı mehmet görmez'in de katıldığı bildirildi. değişimin bir süreç gerektirdiğini söyleyen davutoğlu, "başbakanımızın mesajı, yeni bir dönemin işaretidir. bunun türk-ermeni cemaati tarafından nasıl olumlu algılandığını sayın ateşyan burada bizlere yemekte ifade ettiler. ümit ederiz ki; asırlardır barış içerisinde yaşanmış bu topraklarda kıyamete kadar bu barış ve hoşgörü ortamı devam eder ve ümit ederiz ki; bizim uzattığımız dostluk eli de karşılığını her zaman görür" diye konuştu.

'taziyeyi sevgiyle kabul ediyoruz'

başbakanlık, ermeni tehcirinin 24 nisan’daki yıldönümü öncesinde ermenice’nin de aralarında bulunduğu 9 dilde mesaj yayımlamıştı. mesajda, “20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz” ifadesi kullanılmıştı.

türkiye ermenileri patrikhanesi, başbakan erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajıyla ilgili, “ermenilerin huzur içinde yatmaları dileklerine 'amin' diyor, iletilen taziyeyi sevgiyle kabul ediyoruz” demişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;