İran

'Erdoğan gelmesin'

Devrim Muhafızları’na yakınlığıyla bilinen İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanvekili Mansur Hakikatpur, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyaretinin iptal edilmesini istedi.

Konular: İran, Türkiye, Ortadoğu
İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanvekili Mansur Hakikatpur. [Fotoğraf: DHA]

iran meclisi ulusal güvenlik ve dış siyaset komisyonu başkanvekili mansur hakikatpur, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan’ın iran ile ilgili sözlerinin ardından nisan ayında iran'a yapacağı ziyaretin iptal edilmesini istedi. hakikatpur, iran devrim muhafızları'na yakın ve iran siyasetinin etkin isimlerinden biri.

hakikatpur, tasnim haber ajansına konuyla ilgili verdiği mülakatta erdoğan’ın davranışlarını gözden geçirmesini istedi ve şunları söyledi:

“erdoğan’ın iran karşıtı sözlerinin ardından tahran’a yapacağı ziyaretin her hangi bir getirisi olmayacak bu yüzden bu sefere ertelenmeli. iran’ın yemen’in iç işlerine müdahale ettiğine dair erdoğan’ın kullandığı ifadeler, boş ve münafıkçadır çünkü türkiye işid gibi terör örgütlerini desteklemekle suçlanıyor.”

hakikatpur, fars haber ajansına da benzer bir röportaj verdi ve erdoğan’ın sözlerini hazmedilemez olarak niteleyerek; "dışişleri bakanlığı bir an önce erdoğan’ın bu müdahaleci ifadelerine sert cevap vermeli" dedi.

iran meclisi ulusal güvenlik ve dış siyaset komisyonu başkanı alaeddin burucerdi de benzer bir açıklama yapmış ve şunları söylemişti:

"türkiye’nin son yıllarda izlediği politikayı bir zincir olarak düşünürsek bu zincirin birçok halkasında ankara başarısızlığa uğramıştır. suriye, bunun en açık örneklerinden biridir. ankara, suriye yönetiminin değişmesini isterken yenilgiye uğradı. irak’ta da benzer bir durumla karşılaştı. türkiye cumhurbaşkanı iran’ın şia egemenliği peşinde olduğunu söylüyor bu kesinlikle yanlış bir ifadedir. ankara’dan bunu değiştirmesini umut ediyoruz"

erdoğan: deaş'ın çıktığı yere şia giriyor

erdoğan, iranlı yetkililerinin tepkisine sebep olan şu sözleri perşembe günü fildişi’ne gerçekleştirdiği ziyarette serfetmişti:

“yemen'de yaşanan gelişmeler tahammül sınırlarını zorlamaya başlamıştır. iran bölgeyi kendine domine etmenin gayreti içerisindedir. buna müsaade edilebilir mi? iran’ın bu bakışının değişmesi lazım. yemen’den kuvveti gücü neyi varsa çekmesi lazım, suriye’den, irak’tan çekmesi lazım. bu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekir… irak’ta bir taraftan deaş’la bir taraftan iran’ın gönderdiği devrim muhafızlarıyla uğraşılıyor. gönderdikleri elemanlar çektirdikleri fotoğraflarla kendilerini ayrıca lanse ediyorlar. filanca ildeki operasyonu kim yapmış. çok daha tehlikelisi, önce deaş bir yerden çıkıyor, ondan sonra oraya şia yerleşiyor. böyle bir şey olamaz.

erdoğan benzer açıklamaları daha önce france 24'e verdiği mülakatta da yapmıştı.

kaynak: tasnim, fars haber ajansı, dha, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;