Ergenekon davası
Erdoğan: Hayırlı olsun
Başbakan, Anayasa Mahkemesi'nin eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili kararına ilişkin "Hayırlı olsun dileklerimi özellikle ifade etmek isterim" dedi.
anayasa mahkemesi'nin eski genelkurmay başkanı ilker başbuğ'un tahliyesinin değerlendirilmesiyle ilgili karara ilişkin başbakan erdoğan'dan açıklama geldi.
erdoğan, "hayırlı olsun dileklerimi özellikle ifade etmek isterim. bu konuda geçmişte benim sayın başbuğ ile ilgili düşüncelerimi biliyorsunuz. yerel mahkemenin kararı bizim için önemli fakat cumhurbaşkanımızın özel yetkili mahkemelerle ilgili kanunu onaylaması sürece farklılık getirir mi, getirmez mi; onu tam bilemiyorum" dedi.
başbakan erdoğan, başbuğ'un tutuksuz yargılanması gerektiğini daha önce dile getirmişti.
ilker başbuğ'un avukatı ilkay sezer, müvekkilinin tahliye edilmesini talep ettikleri dilekçeyi istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'ne sundu. sezer, ''eğer mahkeme henüz bir karar vermemişse derhal istanbul nöbetçi ağır ceza mahkemesinin bir karar vermesi gerekir. bu hak ihlalinin daha uzun süre sürüncemede bırakılmaması gerekir'' dedi.
aym: başbuğ'un hakları ihlâl edildi
anayasa mahkemesi, eski genelkurmay başkanı ilker başbuğ'un davasında gerekçeli kararın yasal süre içinde yazılmamasını "hak ihlâli" olarak saydı. yerel mahkemeden tahliye talebini değerlendirmesini istedi.
aym, istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'nce verilen mahkumiyet kararına ilişkin gerekçenin açıklanmamış olması nedeniyle temyiz edilemediğini vurguladı.
bu nedenle başbuğ'un yargıtay'a temyiz başvurusu yapamamasının "kişi hürriyeti ve güvenliği kapsamında makul sürede yargılanma hakkını ihlâl" sonucu doğurduğu belirtildi.
başbuğ hakkındaki suçlama
ergenekon davası kapsamında "darbeye teşebbüs etmek ve terör örgütü yöneticisi" olmakla suçlanan başbuğ, 5 ağustos'ta ömür boyu hapis cezası aldı. başbuğ, 5 ocak 2012'de tutuklanmış ve cezaevine konulmuştu. ergenekon davasına bakan istanbul 13. ağır ceza mahkemesi, davayla ilgili kararını 5 ağustos 2013'de verdi ancak 7 ay geçmesine rağmen hâlâ gerekçeli kararının yazımını tamamlayarak dosyayı yargıtay'a göndermedi.
adalet bakanlığı, bireysel başvuruyla ilgili anayasa mahkemesi'ne gönderdiği görüşünde, ilk derece mahkemesi kararıyla başbuğ'un tutukluğunun sona erdiğini, bu nedenle tutukluluk süresinin 1 yıl 7 ay olduğunu belirtmişti.
kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı
Yorumlar