Irak

Erdoğan ile Biden Irak'ı konuştu

Telefonla görüşen Başbakan Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Biden, Irak'ta tüm kesimleri kucaklayacak bir milli mutabakat hükümeti kurulması gerektiğini vurguladı.

Konular: Türkiye, ABD, Ortadoğu
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

başbakan recep tayyip erdoğan, abd başkan yardımcısı joe biden ile akşam saatlerinde telefonla görüştü. başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, erdoğan ve biden irak’ın mezhep temelli bir çatışma ortamına sürüklenmesinden kaygılandıklarını belirtti.

iki siyasetçi de irak'ın toprak bütünlüğünün ve siyasal birliğinin korunmasına ve 'terörle mücadelede' başarı sağlanması için acilen bir mutabakat hükümeti kurulması gerektiğine dikkat çekti.

erdoğan ve biden kurulacak milli mutabakat hükümetinin, sünni halk kitlelerine yeniden siyasi temsil imkanı sağlanması da dahil olmak üzere, tüm irak vatandaşlarını kucaklaması gerektiğini vurguladı. görüşmede irak’ta tutulmakta olan türk vatandaşlarının salimen türkiye'ye dönmelerinin sağlanması konusu da ele alındı.

başbakan erdoğan’ın, irak’taki şiddet olaylarından zarar gören sivil halka insani yardım çerçevesinde türkiye’nin 12 haziran’dan itibaren türkmenlerin yoğun olduğu bölgeler başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine yardım göndermeye başladığını söyledi. 

edilen bilgiye göre, irak ve suriye’deki son gelişmelerle ilgili olarak türkiye ve abd’nin ortak çalışma yürütmelerinin önemine değinildi, bu konularda yakın temas içinde olma hususunda da mutabakat sağlandı.

başbakan erdoğan, 13 haziran’da rize’de bulunduğu sırada da biden ile telefonla görüşmüştü. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;