Kobani

Erdoğan: Kobani bizim için stratejik

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’nin Kobani'deki hava operasyonunun IŞİD’le ilgili olduğunu vurguladı, "Kobani stratejikse bizim için stratejik, ABD için değil" dedi.

Konular: Türkiye
Erdoğan konuşmasında yeni iç güvenlik yasa tasarısına da değindi. [AA]

ankara'da düzenlenen ii. uluslararası ombudsmanlık sempozyumu'nda konuşan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, kobani'deki çatışmalara değindi. 

suriye'de bugüne kadar ölen 300 bin kişi için ses çıkarmayanların kobani için konuştuğunu belirten erdoğan şunları söyledi: 

"kobani için bu kadar dertlisin de kobani'nin dışındaki şehirler için niçin senin en ufak bir derdin yok? kaldı ki kobani'de şu anda kimse yok; kobani de olanların hepsini biz aldık, ev sahipliği yapıyoruz, 200 bin kobanili kürt şu anda bizim ülkemizde. abd’nin hava operasyonu işid’in oradaki kuşatmasıyla ilgili bir konu. kobani stratejikse bizim için stratejik, abd için stratejik değil. dolayısıyla bizim burada alacağımız tedbirler önem arz ediyor."

yeni iç güvenlik yasa tasarısı

erdoğan hükümetin içeriğini bugün açıklayacağı yeni iç güvenlik yasa tasarısına da değindi, düzenlemeyi destekleyen mesajlar verdi: 

"yüzüne maske takıp, eline molotof alan hiç kimse hak ve özgürlüklerin arkasına sığınamaz. her türlü yapıcı eleştiriye açığız ama çifte standarta eyvallah demeyiz. devlet, güvenliği ve kamu düzenini temin edemiyorsa, demokrasiden ve özgürlükten bahsedilemez. bu yasalar işte bunun teminatı için var. türkiye’nin 90’lı yıllara dönmesine asla müsaade etmeyiz. polisimize, askerimize bireyin hakkını ihlal edecek yetki vermeyiz, verilen yetkiyi aşmasına da asla göz yummayız. zaten kamu denetçiliği kurumu, anayasa mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı bu yüzden var."

“türkiye için çifte standart devreye giriyor”

kobani’ye destek eylemlerinde yaşanan olaylara değinen erdoğan şöyle konuştu:

"basın açıklaması yapmak, gösteri yapmak, protesto etmek, fikirlerini özgürce ifade etmek elbette demokratik haktır. ama ne oldu? birkaç gün içinde 42 insan gösterilerde hayatını kaybetti. üstelik hayatını kaybedenler, bizzat göstericilerin insanlık dışı saldırıları neticesinde katledildiler. bingöl'de iki polisimiz şehit edildi, onlarca polisimiz olaylarda yaralandı. şimdi biz bunlara demokratik hak mı diyeceğiz? bizi kıyasıya eleştiren o uluslararası medyaya, o batılı siyasetçilere soruyorum; kendi ülkelerinde böyle bir vandallığa, böyle bir yağmacılığa, insan hayatına kasteden bu türden şiddete demokratik hak ve özgürlük diyebilirler mi?"

“berkin elvan’ın ölümünü istismar ettiler”

erdoğan, gezi eylemleri sırasında başından gaz kapsülüyle yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra 11 mart'ta hayatını kaybeden 15 yaşındaki berkin elvan’ı hatırlattı:

“geçen yıl gezi olayları sırasında yaralanan ve sonrasında maalesef hayatını kaybeden bir çocuğun üzülerek ifade ediyorum, ölü bedeni üzerinden her türlü aşağılık saldırıya maruz kaldık. ta okyanus ötesinden ölen çocuğun mezhebine de vurgu yaparak, timsah gözyaşlarıyla taziyeler yayınladılar. istanbul'da talihsizce ölen çocuk için sahte, yalan ifadelerle 'ekmek almaya gidiyordu', hâlbuki hiç alakası yok. maalesef terör örgütünün maşası olmuş durumdaydı.”

berkin elvan'ın cenazesinin defnedildiği gün okmeydanı'nda çıkan çatışmada 21 yaşındaki burakcan karamanoğlu'nun öldüğünü söyleyen erdoğan, “ancak bu gösteriler sırasında ateşli silahla kasten öldürülen burak hiç kimsenin vicdanına dokunmadı. daha önceki hafta diyarbakır'da vahşice öldürülen üç genç o malum çevrelerin ilgi alanlarına hiç girmedi. bu vahşice katledilenler, insan değil mi? bunlar çocuk değil mi? genç değil mi?” dedi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;