Türkiye

Erdoğan - Obama görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'daki saldırıda 'aktif rol oynayan' 3 kişinin bulunduğunu söyledi. Erdoğan, "Olayı örgüt olarak üstlenmeseler de YPG ve PYD olduğu tespitindeyiz" dedi. ABD Başkanı Obama, Erdoğan'ı arayarak Ankara saldırısı için başsağlığı diledi; görüşme 1 saat 20 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. [Fotoğraf: DHA]

abd başkanı barack obama, cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ı arayarak ankara saldırısı için başsağlığı diledi. cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre 1 saat 20 dakika süren görüşme, erdoğan'ın tarabya'da olduğu esnada gerçekleşti.

beyaz saray sözcüsü josh earnest, görüşmeye ilişkin soru üzerine, iki liderin suriye üzerine görüşme gerçekleştirdiklerini ve görüşmenin detaylarının daha sonra paylaşılacağını söyledi.

ankara saldırısı ile ilgili abd'den gelen açıklamalar hakkındaki yorumu sorulan cumhurbaşkanı erdoğan, abd başkanı barack obama ile bu konuda telefonda görüşeceğini söylemişti.

cumhurbaşkanı erdoğan, cuma namazı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. erdoğan, "beni kirby ile muhatap ederseniz yazık olur. saat 5’te obama ile görüşmemiz olacak. kerry, ypg’nin yaptığı yanlışları dışişleri bakanı ile paylaştı. demek ki bazı yanlışları görüyorlar. paylaştıkları silahları nerede paylaştığını görün. 3 uçak silah dolusu silah geldi. yarısı daeş’e, yarısı ypg’ye gitti" dedi. 

'üç uçak dolusu silah o gece geldi'

erdoğan, ataşehir mimar sinan camisi'nde kıldığı cuma namazının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. erdoğan, amerika başta olmak üzere bu konularla ilgili olarak belgeleri, bilgileri her zaman aktardıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"ama ne dediler? kerry, sayın çavuşoğlu'nu aradı ve ypg'nin yaptığı yanlışları dışişleri bakanımızla paylaştı. demek ki bazı şeyleri şu anda anlamaya başladılar gibi geliyor bana. biraz sonra da obama ile yaptığımız görüşmede bunları kendileriyle paylaşacağım. tekrar bunları etraflıca kendileriyle görüşeceğiz. bu örgütlere yaptıkları silah desteklerinin, silah yardımlarının bakın nerede nasıl patladığını artık lütfen görün. kendilerine bunu söyleyeceğiz.

ben biliyorsunuz aylar önce kendileriyle yaptığımız görüşmede açık söylemiştim. bakın silah yardımı yapıyorsunuz. üç uçak dolusu silah o gece geldi, bizim görüşmemizden sonra. o silahların yarısı daeş'e gitti, yarısı biliyorsunuz pyd'ye, ypg'ye gitmişti. bütün o silahlar kimin için patladı? oradaki siviller için patladı.

o insanların ölümüne neden oldu. şimdi burada kimse kendini temize çıkarabilir mi? mümkün mü? gerçek ortada. şu anda da aynı şeye rusya da ortak oldu. rusya şu anda ne yapıyor? oradaki katil rejimle, esed'le beraber hareket ediyor. kiminle hareket ediyor? pyd ile ypg ile hareket ediyor. onlara alan açıyor. açtığı o alana işte bütün o pyd'lileri, ypg'lileri, onları yerleştirmek suretiyle bizim güneyimizde bir koridor oluşturmanın şu anda gayreti içindeler.

biz bu koridorun oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz. onun için de bu azez'de yaşananlar şu anda bunun gerekçesidir. bütün bizim top atışlarımız buna yöneliktir. bu devam edecektir. türkiye olarak biz sınırlarımızda böyle bir gayri meşru oluşumun asla tribünden izleyicisi olmayacağız."

incirlik açıklaması

baş­da­nış­ma­nı şe­ref mal­koç'un "incirlik üssü abd'ye kapatılabilir" şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine erdoğan, malkoç'un böyle bir şeyi söylediğinden ya da söylemediğinden haberi olmadığını belirtti.

erdoğan, bunu neye dayanarak söylediğini de bilmediğini ifade ederek, "o konuda zaten şeref beyin böyle bir açıklama yapması doğru değil, yanlıştır. bunların yetkilileri bellidir. başta hükümetimizdir. hükümetimiz belki bu değerlendirmeleri yapar. o hukukçu diliyle belki böyle bir şey söylemiştir. bu konu hükümetin yetkisinde bir konudur" dedi.

ankara'daki saldırının ardından partiler tarafından meclis'te hazırlanan ortak bildiriye hdp'nin imza atmaması anımsatılan erdoğan, şunları kaydetti:

"ortaya bir gerçek çıkıyor. parlamentoda dört parti var. üç parti ülkemizdeki bu hayinlere karşı ve son ankara olayındaki bu ihanete karşı birliktelik sağlıyor ve hepsi bir dayanışma içerisinde bir bildiri yayınlıyor, altına imzayı koyuyorlar. ama terör örgütünün parlamentodaki temsilcisi konumunda olan siyasi parti buna imza koymuyor. işte bu bir ispattır.

bu aynı zamanda bunların suç üstü yakalanmalarıdır. şu anda bunlar şuç üstü yakalanmıştır. nedir? üç tane siyasi parti buraya imzasını koyarken, iktidar partisi ana muhalefet ve mhp onlar imzayı koyarken burada kalkıp da diğer siyasi partinin koymaması bir suç üstü yakalanmadır. 'evet biz dağın, kandil'in parlamentodaki temsilcisiyiz' demektir. milletin de artık bunları çok iyi tanıması lazım. ama o 200 aydının da gördüğünüz gibi gözleri var görmüyor, kulakları var duymuyor. söyleyecek bir şeyimiz yok."

aydın ve akademisyenlerin bildirisi

"aydın müsvettleri şimdi çıktı….  benim milletimin bunlara tavrı olması lazım. vatanına, milletine saldırıları var ama bu saldıryı yapanlara karşı nasıl bildiri yayınlıyorlar. siz benim yanımızda olsanız ne yazar, olmasanız ne yazar."

"şunu özellikle seslendiriyorum bu adamların hiçbirinin dikili taşları yok. “şu kadar öğrenci yetiştirdik” işte yetiştirdiğiniz öğrenciler bunları yapıyor. şimdi istediğinizi yapamıyorsunuz ondan kuduruyorsunuz."

" (teröre karşı meclis bildirisini hdp'nin imzalamaması) 3 parti bu hayinlere karşı birlik sağlıyor ama terör örgütünün parlamentodaki temsilcisi konumundaki parti imza koymuyor. şu anda bunlar şu üstü yakalanmıştır. burada kalkıp da bu partinin imza koyması suçüstü yakalanmasıdır. kandil güdümündeki bu partiyi artık herkesin görmesi lazım. işte bu 200 aydının da bunları görmesi lazım ama gözleri var görmüyorlar, kulakları var duymuyorlar"

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;