Türkiye - Rusya ilişkileri

Erdoğan: Rus uçağı olduğunu bilsek farklı uyarırdık

Uluslararası basına üst üste açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus uçağının düşürülmesinin ardından Putin'i aradığını ancak cevap alamadığını açıkladı. Erdoğan, "Uçağın Rusya uçağı olduğunu bilsek belki daha farklı uyarırdık" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan [Fotoğraf: AA]

france 24 kanalına konuşan cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, rus uçağının düşürülmesinin ardından rusya devlet başkanı vladimir putin'i aradığını ancak kendisine cevap vermediğini söyledi. erdoğan, "uçağın rusya uçağı olduğunu bilsek belki daha farklı uyarırdık" dedi.

'ihlâlde bulunanlar özür dilemeli'

erdoğan bundan önce de cnn'e konuştu. erdoğan, rusya devlet başkanı putin’in, "türkiye'den hâlâ özür bekliyoruz" ifadesine yanıt verdi. “eğer birisinin özür dilemesi gerekiyorsa, bu biz değiliz. hava sahamızı ihlâl edenler özür dilemeli. pilotlarımız ve silahlı kuvvetlerimiz görevlerini yerine getirdiler. bence işin özü budur” dedi.

'askeri işbirliği askıya alındı'

rus haber ajansı tass'a göre, rusya savunma bakanlığı, havada çatışmayı önlemek için kurulan kırmızı hat dâhil türk genelkurmayı ile tüm askeri işbirliği iletişim kanallarının askıya alındığını açıkladı.

rus büyükelçi bakanlığa çağrıldı

rusya'nın ankara büyükelçisi de dışişleri bakanlığı'na çağrıldı. büyükelçi'ye, moskova’daki türk elçiliğine yapılan saldırılarla ilgili türk tarafının duyduğu rahatsızlık iletildi. dışişleri'nin açıklaması şöyle:

"son günlerde rusya'daki temsilciliklerimizin ve bu ülkedeki türk şirketlerinin, protesto gösterisi adı altında fiziksel saldırılara maruz kaldığını üzülerek görmekteyiz. rusya'daki tüm misyonlarımız, gösterilerin başlamasıyla birlikte, ilgili rus makamlarıyla temas kurarak ilave güvenlik tedbirlerinin ivedilikle alınmasını talep etmiştir. esasen yabancı misyonların güvenliğinin her koşulda temini, uluslararası hukuk uyarınca, evsahibi ülkenin hukuki mükellefiyetidir. kabul edilemez bulduğumuz bu durumdan duyduğumuz rahatsızlık, dışişleri bakanlığı'na çağrılan rusya'nın ankara büyükelçisi'nin dikkatine getirilmiştir."

'özür dilememiz gerekmez'

kktc cumhurbaşkanı mustafa akıncı ile görüşen dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ise, lefkoşa’daki görüşme sonrasında gazetecilerin sorularına yanıt verdi. türkiye’nin rusya ile gerilimi tırmandırmak istemediğini belirten çavuşoğlu, da putin'in sözleri hakkında konuştu:

"haklı olduğumuz bir durumda özür dilememiz gerekmez. ama üzüntü duyduğumuzu dün telefonda da söyledik. bugün de birkaç defa 'hepimizi üzen' dedik.

bizim angajman kurallarımız net ve hava sahamız ihlâl edildi. dün sayın lavrov'a da söylediğim gibi hiçbir ülke kendi hava sahasının bu şekilde defalarca ihlâl edilmesini tolere etmez. kaldı ki uyarılara cevap verilmediği için, bizim jetlerimiz vurduğu zaman milleti de belli olmayan bir uçaktı... biz bu konuda gerekli açıklamaları yaptık. bundan sonraki süreçte de diyalog kanallarımızı açık tutarak düşüncelerimiz ve elimizdeki bilgileri onlarla paylaşacağız.”

bakan çavuşoğlu, rusya dışişleri bakanlığı'nın türkiye’nin ısrarlı talebine rağmen lavrov'la yüz yüze görüşmeyi reddettiği yönündeki açıklamasını yalanladı. rus mevkidaşı ile belgrad'da yüz yüze görüşmek üzere anlaştıklarını söyledi.

‘rusya- türkiye ilişkileri geçmişte birçok sınav atlatmıştır’

rusya-türkiye ilişkilerinin geçmişte birçok sınav atlattığını belirten çavuşoğlu, ilişkilerin tekrar yoluna gireceğine inandığını söyledi:

“diplomasi kazanacaktır. nasıl ki 3-4 ekim'deki ciddi ihlallerden sonra biz de diplomasi yolunu seçtiysek bundan sonraki süreçte arzumuz budur. ileriki süreçte yine mevkidaşımla telefonda prensip olarak anlaştık. agit bakanlar toplantısı'nda belgrad'da yüz yüze görüşme imkânımız olacaktır. sayın putin ile sayın cumhurbaşkanımız erdoğan da görüşme imkânı olacaktır. önemli olan bu süreçte sağduyunun kazanması... artık ilişkilerimizdeki bu üzücü olayın tırmanmaması gerekiyor. tam tersi yapıcı ilişkilerimiz yeniden rayına koymamız gerekiyor.”

‘daha yapıcı açıklamalar olduğunu görüyoruz’

çavuşoğlu, rusya'nın bugün daha yapıcı açıklamalar yaptığını ifade etti. "hava sahamızı ihlal eden bir uçağı bizim uçaklarımız vurdu. biz bu üzücü olayı rusya ile ilişkilerimiz bozmasını istemiyoruz. dün sayın lavrov ile telefonda görüştük. kendilerine de tüm bilgileri detayları ile birlikte paylaşmak istediğimizi ilettik. nitekim askeri makamlar, rusya'nın askeri ataşesini davet ederek elimizdeki bilgileri paylaştık. yani hem askeri kanalların hem de diplomasi kanallarının açık olmasını arzu ediyoruz. ama bugün rusya'dan gelen açıklamalara baktığımız zaman daha yapıcı açıklamalar olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

kaynak: france 24, cnn, reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;