Yemen

Erdoğan ve Kral Selman Yemen operasyonunu konuştu

Suudi Arabistan Kralı Selman, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye’nin Yemen’e yapılan operasyona verdiği destek için teşekkür etti.

Konular: Ortadoğu
Kral Selman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hassasiyet ve destek mesajından dolayı teşekkür etti. [Fotoğraf: AP]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ile suudi arabistan kralı selman bin abdülaziz al suud, yemen’deki son gelişmelerle ilgili olarak bir telefon görüşmesi yaptı.

cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre erdoğan, suud kralı'yla yaptığı görüşmede, ‘yemen’de husi milislerin varılan tüm anlaşmaları ve birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nin kararını çiğnemelerinin kaygı verici olduğuna’ dikkati çekti.

erdoğan ‘yemen’in birlik ve bütünlüğünü, bölgenin güvenlik ve istikrarını tehlikeye sokan davranışların uluslararası toplum tarafından endişeyle karşılandığını’ da vurguladı.

cumhurbaşkanı erdoğan’a hassasiyet ve destek mesajından dolayı teşekkür eden suud kralı selman bin abdülaziz’in, yemen cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi'den gelen talep üzerine suudi arabistan öncülüğünde kik ülkeleri tarafından başlatılan hava harekâtı hakkında bilgi verdiği kaydedildi.

cumhurbaşkanı erdoğan ve suud kralı'nın 2 mart’ta riyad’da yaptıkları görüşmeye atıfta bulunarak, iki ülke arasındaki ilişkileri en üst seviyeye çıkarma konusundaki kararlılıklarını görüşme vesilesiyle yeniden teyit ettikleri belirtildi.

erdoğan'dan iran'a en sert uyarı

cumhurbaşkanı erdoğan dün, nisan'ın ilk haftası ziyaret etmeyi planladığı iran'ın yemen, suriye ve irak'taki çatışmalara katılmasına tepki gösterip, şunları söylemişti:

"yemen'de husilerin yaptıkları sadece mezhepsel bir çatışmadır. bu adeta şia - sünni çatışmaya dönüştü. biz böyle bir şeye asla olumlu bakmayız. yemen kendi içinde bir bölünmeye doğru gidiyor. biz yemen halkının tamamına kardeşimiz olarak bakıyoruz. şu an askeri konuda bir şey söylemiyorum. ancak lojistik olarak her türlü desteğe vermeye hazırız. bugüne kadar bölgede olan gelişmeler tahammül sınırlarını zorlamaya başladı. iran bölgeyi kendine domine etmenin gayreti içerisinde. buna müsaade edilebilir mi? iran'ın yaptığı bizi rahatsız etmiştir. iran'ın bunu görmesi lazım. irak'a bakın. bir taraftan deaş'la uğraşılıyor, diğer bir taraftan iran'ın oraya gönderdiği devrim muhafızlarıyla. iran'ın yemen'den, suriye'den ve irak'tan artık oralarda hangi güçleri varsa onları çekmesi lazım. bu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı göstermesi lazım."

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;