İsrail - Filistin sorunu

Erdoğan'dan İsrail'e rest

Başbakan Erdoğan, dört gündür Gazze'yi vuran İsrail'e tepki gösterdi, "Bu zulmü durdurmadığınız sürece ilişkilerin normalleşmesi mümkün değil" dedi. Erdoğan, Filistin lideri Abbas ve Hamas lideri Meşal ile görüştü.

Erdoğan, Yozgat'ta katıldığı iftarın ardından konuştu. [Fotoğraf: AA]

başbakan tayyip erdoğan, israil'in dört gündür süren saldırılarında sivil kayıpların artması üzerine netanyahu hükümetine tepki gösterdi. 

erdoğan, yozgat'ta yaptığı açıklamada israil'in gazze bombardımanlarını işaret ederek "önce bu zulmü durduracaksınız. durdurmadığınız sürece türkiye - israil arasındaki normalleşmenin gerçekleşmesi de mümkün değildir" dedi.

türkiye ile israil arasındaki ilişkiler israil komandolarının 2010 yılında 9 türk'ü öldürdüğü mavi marmara saldırısından sonra koptu.

israil başbakanı binyamin netanyahu geçen yıl abd başkanı barack obama'nın telkinleriyle erdoğan'ı arayıp 'özür' dilerken, ilişkilerin normalleşmesi için önemli adımlar atıldı.  

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu bu konudaki son açıklamasında normalleşme yönünde olumlu gelişmelerin yaşandığını söylemişti. türkiye'nin şartlarından biri israil'in gazze'ye ablukasının kaldırılması.  

erdoğan, meşal ve abbas ile görüştü

erdoğan bu konuşması öncesi israil'in gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili filistinli liderlerle telefon görüşmesi yaptı.

başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre erdoğan, yozgat'a hareketinden önce abbas ve meşal'i telefonla arayarak ayrı ayrı görüştü.

görüşme sırasında, israil'in gazze'ye yönelik saldırılarını derhal durdurması ve ateşkese geri dönülmesi gerektiğini vurgulayan başbakan erdoğan'ın, "türkiye'nin büyük kaygı ve infial uyandıran saldırıları kınadığına dikkat çektiği ve saldırılarda hayatlarını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifa dileğinde" bulunduğu öğrenildi.

abbas ve meşal'e, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten erdoğan'ın, mevcut süreçte filistin'deki ulusal birlik hükümeti'nin dayanışma içinde olmasının büyük önem taşıdığına dikkati çektiği kaydedildi.

görüşmelerde abbas ve meşal'in de destek ve yardımlarından dolayı türkiye'ye teşekkür ettikleri, bir an önce ateşkese geri dönülmesi için uluslararası camianın da üzerine düşeni yapması gerektiğini belirttikleri öğrenildi.

gazze'ye acil yardım talimatı

başbakan erdoğan, israil'in saldırılarına maruz kalan gazze'ye yönelik acil yardım yapılması talimatı da verdi. başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, erdoğan'ın talimatı doğrultusunda başbakan yardımcısı emrullah işler'e bağlı türk işbirliği ve koordinasyon ajansı (tika), gazze için acil gıda ve ilaç yardımı yapacak.

gazze'de yaşanan olağanüstü şartlar nedeniyle gıda ve ilaçlar öncelikle yerel kaynaklardan temin edilmeye çalışılacak ve israil saldırılarında mağdur olan ailelere ulaştırılacak.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;