15 Temmuz darbe girişimi

"Ergenekon davasına benzemeyecek"

Darbe girişimini soruşturan ekibin başındaki isim olan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak, geçmişte Balyoz ve Ergenekon gibi davalarda yaşanan torba yargılamalara ve hukuksuzluklara asla müsaade edilmeyeceğini söyledi.

darbe girişimini soruşturan ekibin başındaki isim olan ankara cumhuriyet başsavcısı harun kodalak, karar gazetesine konuştu. kodalak, geçmişte balyoz ve ergenekon gibi davalarda yaşanan torba yargılamalara ve hukuksuzluklara asla müsaade edilmeyeceğini söyledi.

soruşturmayı 70 savcı yürütüyor. tsk’daki tüm birliklerin 15 temmuz gecesine ait nöbetçi çizelgelerinin bile incelendiği soruşturmanın titizlikle yürütüldüğünü söyleyen başsavcı kodalak, “birçok erimizin o gece nereye, niçin götürüldüğünü bilmediğini düşünüyoruz. aileler müsterih olsun” dedi.

"torba yargılama olmayacak"

kodalak, geçmişte balyoz ve ergenekon gibi kumpas davalarında yaşanan “torba yargılamalar”a ve hukuksuzluklara asla müsaade edilmeyeceğini vurguladı. kodalak bunu söylerken çarpıcı bir örnek de verdi:

“çatışma bölgelerinde gözaltına alınan bir yarbay o gece nöbetçi olduğunu ve darbecilere direndiğini söyledi ifadesinde. kendisinin anlattıklarını doğrulayacağını iddia ettiği 5 tanık gösterdi. ancak bu yarbay hakkında da tüm deliller henüz toplanmadığı için tutuklamaya sevk ettik ve tutuklandı. ancak bağlı bulunduğu birliğin albayı bir yazı gönderdi ve o yarbayın kendisi tarafından görevlendirildiğini, nöbetçi olduğunu doğruladı. şimdi bu yarbayla ilgili o gösterdiği 5 tanığı dinleyeceğiz. eğer doğrularlarsa tutukluluğuna sonra vereceğiz. soruşturmayı bu şekilde titizlikle yürütüyoruz.”

70 savcı görevlendirildi

kodalak’ın verdiği bilgilere göre ankara cumhuriyet başsavcılığı’nda 30 soruşturma savcısı askerlerle ilgili, 30 savcı da hakim-savcılarla ilgili görev yapıyor. savcılar hem sorgulara giriyor hem de delilleri topluyor. 10 savcı ise olay yeri incelemeleri yapıyor. soruşturmada 70 savcı gece gündüz çalışıyor. hakimlik sorgusu için 8 olan sulh ceza hakimi sayısı da 16’ya çıkarıldı.

"bin 200 er serbest"

15 temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma ve operasyonların titizlikle yürütüldüğünü belirten kodalak, gözaltına alınan veya tutuklanan erler konusunda “sayı veya oran vermek mümkün değil, ancak birçok erimizin o gece nereye, niçin götürüldüğünü bilmediğini düşünüyoruz... şu anda sayısını bilemediğim kadar epeyce bir erimiz gözaltında ya da tutuklu. serbest bırakılan bin 200 kişi sadece er” dedi.

kodalak, kalkışma hızla bastırılsın ve delil toplamada zafiyet yaşanmasın diye hızlı hareket edildiğine dikkat çekerek, şöyle dedi: “tutuklu erlerimiz içinde masumlar olabilir. bunlar süreç içerisinde seri şekilde değerlendirilecektir. er aileleri müsterih olsunlar. bilhassa erler için başlangıçta tutuklanmış olması mutlaka darbeci olduğu anlamına gelmez.”

nöbet çizelgeleri inceleniyor

başsavcı kodalak, darbe girişimi soruşturmasının titizlikle yürütüldüğünü belirterek,  şu bilgileri paylaştı:

“henüz soruşturmaların başındayız. güvenlik kameralarının kayıtları toplanıyor, incelenecek. tanık beyanları henüz alınmadı. tsk’nın darbeciler tarafından değiştirilmemiş nöbet çizelgeleri incelenecek. bunların şüpheli ifadeleriyle karşılaştırılması sonrası soruşturma ilerleyecek.”

kaynak: karar gazetesi

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;