Ergenekon davası

Ergenekon’da sona geliniyor

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 274 sanıklı Ergenekon davasının temyiz incelemesinin ilk duruşmasını yapıyor. Ümraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan dava, temyiz sürecinin tamamlanmasıyla sekiz yıl sonra karara bağlanmış olacak.

[ARŞİV] [Fotoğraf: AA]

yargıtay 16. ceza dairesi, eski genelkurmay başkanı orgeneral ilker başbuğ, vatan partisi genel başkanı doğu perinçek, chp izmir milletvekili mustafa balbay ve gazeteci tuncay özkan'ın da aralarında olduğu 274 sanıklı ergenekon davasının temyiz incelemesinin ilk duruşmasını yapıyor. duruşma yargıtay konferans salonu'nda 09:30'da başladı.

duruşmaya ilker başbuğ, hikmet çiçek, yalçın küçük, dursun çiçek, sinan aygün, doğu perinçek, mustafa balbay, levent ersöz, nusret senem'in aralarında bulunduğu bazı sanıklar, sanık yakınları, avukatlar katıldı.

kalabalık nedeniyle yargıtay konferans salonu'nda yapılan duruşmada önce sanıklar, avukatlar ve ardından sanık yakınları salona alındı.

fotoğraf ve ses kaydı alınmaması yönünde uyarılar yapılırken, başkan eyüp yeşil, sanık ve müdafi yoklaması yapılmasının ardından duruşmanın icrasıyla ilgili bilgi vereceğini ve daha sonra savunmaya geçileceğini söyledi.

yeşil savunmanın kayıt altına alınacağını belirterek, yoklamaya geçti.

yargıtay cumhuriyet başsavcılığı, eski genelkurmay başkanı orgeneral ilker başbuğ, eski chp zonguldak milletvekili mehmet haberal, vatan partisi genel başkanı doğu perinçek, yalçın küçük, emekli orgeneraller şener eruygur ve hasan iğsız, chp izmir milletvekili mustafa balbay ve gazeteci tuncay özkan'ın da aralarında olduğu 274 sanıklı ergenekon davasıyla ilgili tebliğnamesini tamamlamıştı.

başsavcılığın tebliğnamesinde esasa girilmeden usûl yönünden bozma istenmişti.

davanın geçmişi

ümraniye'deki bir gecekonduda 12 haziran 2007'de ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan dava 6 yıl 2 ay sürdü.

kararını 5 ağustos 2013'te açıklayan istanbul 13. ağır ceza mahkemesi davayı silivri cezaevi'nde oluşturulan duruşma salonunda görmüştü.

kararda emekli tuğgeneral veli küçük iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, tuncay özkan "darbeye teşebbüs suçundan" ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis, eski genelkurmay başkanı orgeneral ilker başbuğ müebbet, vatan partisi genel başkanı doğu perinçek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

emekli orgeneral hurşit tolon müebbet, danıştay saldırısının faili alpaslan arslan iki kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat kemal kerinçsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı.

mahkeme chp milletvekilleri mehmet haberal'ı 12 yıl 6 ay, mustafa balbay'ı 34 yıl 8 ay, sinan aygün'ü 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm etmiş, diğer sanıklara da çeşitli cezalar vermişti.

bazı sanıklar, ergenekon davasına bakan, kapatılan özel yetkili istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'nin gerekçeli kararı yazmasının yedi ay sürmesi nedeniyle anayasa mahkemesi'ne (aym) bireysel başvuruda bulunmuş, anayasa mahkemesi sanıkların haklarının ihlal edildiğine karar vermişti.

anayasa mahkemesi'nin ihlal kararı üzerine, kaldırılan istanbul 13. ağır ceza mahkemesi yerine başvuruları inceleyen nöbetçi mahkemeler sanıkları tahliye etmişti.

istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'nin 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dosya yargıtay cumhuriyet başsavcılığı'na gönderilmişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;