Suriyeli Mülteciler

Ermeniler: Suriye savaşına katılmadık

Suriye'de muhaliflerin, Keseb kasabasını ele geçirmesinin ardından, Ermeni gençlerin rejime destek verdiği iddiaları, Lübnan’daki Ermeni parti yöneticileri tarafından yalanlandı.

Lübnan'da Ermeni toplumunun kurduğu komiteler, Lübnan'a sığınan Ermenilere yardım ediyor. [Al Jazeera]

lübnan ermenileri temsil eden partilerden biri olan taşnak partisi’nin merkezi komite üyesi ve milletvekili sebavey hofnaniyan al jazeera’ya konu ile ilgili açıklama yaptı.

hofnaniyan, “lübnan ermeni toplumunun çalışmaları insani yardım eşiğinden öteye geçmedi” dedi. 

eski bakan da olan hofnanyan, türkiye sınırına yakın olan kesab kasabasından kaçıp lübnan’a sığınan suriye ermeni ailelere sadece yardım yapıldığını, bunun dışında hiçbir çalışmanın söz konusu olmadığını ifade etti.

hofnanyan, lübnan ermenilerinin, suriye’deki iç savaşa katılmama konusundaki tutumlarını da sürdürdüklerini söyledi.

lübnan’a sığınan az sayıdaki ermeninin, ihtiyaçlarını giderme amacıyla komiteler oluşturulduğunu ifade eden hofnaniyan, “gereken yardım ve misafirperverlik yapıldı” dedi.

ortak bildiri

lübnan’da ermenileri temsil eden üç parti, taşnak, hanşak, ve ramgavar yayımladıkları ortak bildiride, son dönemde medyada yoğun bir şekilde yer alan “ermeni gençler suriye rejimine yardım etti” haberlerini yalanladı.

bazı medya organlarında yayınlanan son haber de, ermenistan, karabağ ve lübnan’dan gelen silahlı ermeni grupların keseb kasabasında rejimin yanında savaştığı yönündeydi.

positiv tarafsızlık

üç ermeni parti, ermeni toplumunun barışçıl bir yaşam sürdürdüğünü ifade etti. açıklamada, arap bölgesine yerleşilmesinden bu yana bütün husumetlerin diyalog yoluyla çözülmesinin gerektiğine olan inancın korunduğu ve iç çatışmalardan uzak durulduğu kaydedildi.

ermenistan cumhurbaşkanı serj sarkisyan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada suriye ermenilerinin tarafsız kalmaları ve çatışmalarda hiçbir zaman taraf olmamaları gerektiğini söylemişti.

siyasi analist fadi şami’ye göre ise muhaliflerin keseb bölgesi üzerine ortaya atılan uydurma haberler, ancak suriye rejimi tarafından yapılmış olabilir.

şami, rejimin psikolojik savaşla kazanç elde etmeye çalıştığını söyledi. ona göre ne ermenistan ve ne de lübnan ile ilgili söylentilerin hiçbiri doğru değil.

muhalifleri karalama girişimi

yayılan bu haberlerin, muhaliflerin azınlıklara karşı olduklarını göstermeye yönelik bir karalama kampanyası olduğunu söyleyen şami, “rejimin bu kartı sürekli kullanması, yalan ve açık bir oyundan başka bir şey değil” ifadelerini kullandı.

şami, ermenilerin yaşadığı bölgelerde meydana gelen yıkımın büyüklüğünü göz önünde bulundurarak, tedirginliklerini anlamak gerektiğini söylüyor.

ancak, ermeniler ve diğer azınlıkların korunması ancak rejimin devam etmesiyle olur iddiasına da izin vermemek gerektiğini ifade ediyor.

şami, rejim yanlılarının son günlerde 2005 yılında yayınlanan bir korku filminden alıntılar yaparak, yeni bir oyunu sahnelendiğini de söyledi.

ölüm, işkence ve haç kırma görüntülerinin sosyal paylaşım sitelerinde paylaşıldığını ifade eden şami,  bu görüntülerin keseb kasabasında yaşandığı yalanının ermenilere yutturulmaya çalışıldığının altını çizdi ve tehlikeli oyuna dikkat çekti.

lübnan’da yaklaşık 100 bin civarında ermeni yaşıyor. bunların 80 bin civarında olanı ortodoks, kalanı ise katolik. büyük kitleler halinde beyrut ve bekaa kentlerinde ikamet ediyorlar.

aynı zamanda lübnan vatandaşı olan ermeniler, parlamento’da da birçok milletvekili tarafından temsil ediliyor.

ermeniler bu ülkede taşnak, hanşak, ve ramgavar partileri altında siyaset yapmayı sürdürüyor.

kaynak:al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;