Suriye'de iç savaş

Esed: Rusya, İsrail ile krizde önemli rol oynayabilir

Suriye rejimi lideri Beşşar Esed, Suriye’nin ülkede hava saldırıları düzenleyen İsrail uçaklarını hava savunma füzeleriyle hedef almasından sonra iki ülke arasındaki krizde Rusya’nın önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

[Fotoğraf: AFP-Arşiv]

şam’da rus gazetecilere konuşan esed, "rusya, israil’in suriye’de bir daha saldırılar düzenlememesi konusunda rol oynayabilir. rusya’nın bu konuda önemli bir rolü olabilir" dedi.

rusya dışişleri bakanlığı, israil’in tedmur (palmira) kentinde rus askerlerinin bulunduğu bölgeye yakın bir mevziiyi bombalaması nedeniyle pazartesi günü israil büyükelçisini bakanlığa çağırmıştı.

suriye rejimi, cuma günü israil’in savaş uçaklarına karşı ilk kez uçaksavar füzelerini kullanmıştı.

israil, suriye’deki hizbullah mevzilerini vurduğunu iddia ediyor. iran yanlısı hizbullah 2013’ten bu yana rejimin yanında muhaliflere karşı savaşıyor.

abd’nin hazırlık yaptığı rakka’ya yönelik operasyon ile ilgili bir soruya yanıt olarak esed, suriye’de hükümetin izni olmadan yapılan herhangi bir operasyonun meşru olmadığını söyledi ve şu ifadeyi kullandı:

"rakka’yı ya da başka bir yeri kurtarmak için suriye’e yabancı güç girmesi işgal anlamına gelir."

esed: rusya'nın anayasa girişimini destekliyoruz

russia today’de yer alan habere göre esed, moskova’nın suriye için hazırladığı anayasa taslağı ile ilgili girişimini desteklediğini ve bu girişimi detaylı bir şekilde görüşmeye hazırlandıklarını söyledi.

şam ile tel aviv arasında uçaksavar füzeleri krizi

suriye rejimi, cuma günkü israil hava saldırılarından sonra bir israil uçağını düşürdüğünü ve başka bir uçağa da roket isabet ettiğini söylemişti. tel aviv suriye’nin hava savunma füzeleri kullandığını teyit etse de uçaklarına zarar geldiğini yalanladı ve tüm uçakların güvenli bir şekilde üslerine döndüğünü iddia etmişti.

israil savunma bakanı avigdor liberman, bu olay tekrarlandığı takdirde “hiçbir tereddüt yaşamadan suriye’nin hava savunma sistemini yok etmek” ile tehdit etmişti.

rejimin en büyük destekçisi rusya, suriye’de israil ile istenmeyen hava kazaları yaşamamak amacıyla bir koordinasyon mekanizmasını kurmuştu.

israil, suriye’de hava saldırıları düzenlemeden önce genellikle moskova’ya bilgi vermediğini iddia etmişti.

kaynak: afp, rt ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;