Suriye'de iç savaş

Esed'in akıbeti için mutabakat yok

Suudi Dışişleri Bakanı Adil Cübeyir Moskova'da görüştüğü Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Esed'in akıbetiyle ilgili aralarında bir fikir ayrılığı olduğunu söyledi. Lavrov, IŞİD'le mücadele konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

Lavrov, Rusya ile Suudi Arabistan arasında 'Cenevre 1'i yorumlama konusunda tam bir mutabakat olmadığını ifade etti. [Fotoğraf: Reuters]

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov ile suudi dışişleri bakanı adil cübeyir moskova'daki görüşmelerinden sonra ortak basın açıklaması yaptı. iki bakan da suriye'deki iç savaşa siyasi bir çözümün bulunması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti. cübeyir, suudi arabistan’ın suriye konusundaki tavrında bir değişiklik olmadığını, ‘cenevre-1’e dayalı ve esed’siz bir siyasi çözüm desteklediklerini vurguladı. suudi yetkili, suudi arabistan’ın esed rejimi ile bir arada olacağı herhangi bir işid’e karşı koalisyonda yer almayacağını da ifade etti.

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov ise, 'cenevre-1' kararlarının tamamının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. işid'e karşı 'genişletilmiş' koalisyonla ilgili olarak lavrov, rusya’nın işid’le savaşmakta olan suriye ve irak orduları, kürt güçleri ve bazı muhalif grupların arasında koordinasyon yürütmek istediğini belirtti. 

muhalifler moskova'ya gidiyor

suriyeli muhaliflerin arasında toplantı düzenleme planlarının olmadığını belirten lavrov, suriye ulusal koalisyonu başkanı halid hoca, suriyeli kürt siyasetçi, pyd başkanı salih müslim ve suriye’nin içindeki muhalif isimlerden heysem manna rusya’yı ziyaret edeceğine işaret etti.

rusya dışişleri bakanlığı iki ülkenin geçtiğimiz hafta doha’da düzenlenen ve abd, suudi arabistan ve rusya’nın dışişleri bakanlarının bir araya geldiği toplantıda rusya’nın ‘genişletilmiş işid koalisyonu’ girişimini görüştüğünü hatırlatarak, bugünkü görüşmede ortadoğu’da siyasi krizlerin çözüme kavuşturulması için fikir alışverişinde bulunacağını kaydetmişti. 

dışişleri bakanlığı'na göre, iki taraf uluslararası enerji piyasaları ve barışçıl nükleer enerji sektöründe işbirliğinin ele alınacağını belirtmişti. 

geçen yıl petrol fiyatları krizinden sonra iki ülkenin arasındaki ilişkiler soğuk bir dönemden geçmişti. ancak suudi arabistan’ın ikinci veliaht prensi muhammed bin selman’ın haziran ayında rusya ziyaretiyle iki ülkenin arasındaki buzlar erimişti.

katar’da üçlü zirve

suriye’deki kriz katar'ın başkenti doha’da 3 ağustos’ta düzenlenen üçlü zirvenin ana gündem maddelerinden biriydi. abd, rusya ve suudi arabistan’ın dışişleri bakanları john kerry, sergey lavrov ve adil cübeyir’in bir araya gelmesinin ardından rusya dışişleri bakanı lavrov, abd'nin eğit-donat programı kapsamında suriye'de savaşacak muhaliflere hava desteği vermesinin bir hata olacağını söylemiş ve "abd'nin suriye'de hükümet güçlerini vurması terörle mücadele çabalarını karmaşıklaştıracaktır" değerlendirmesinde bulunmuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;