Ukrayna

Eski Rus vekil Kiev'de öldürüldü

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma'nın eski milletvekili Voronenkov, Kiev'in merkezindeki bir otele girerken uğradığı silahlı saldırıda öldü. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, cinayet hakkında "Daha önce Avrupa'nın çeşitli başkentlerinde ortaya çıkan Rus özel servislerinin açık el yazısı niteliğinde" dedi.

Konular: Ukrayna, Rusya
[Fotoğraf: Reuters]

kiev polisinden yapılan açıklamaya göre, voronenkov ve beraberindekiler şehir merkezindeki bir otele giriş yaparken üzerlerine ateş açıldı. silahlı saldırıda eski rus milletvekili voronenkov'un yaşamını yitirdiğini belirten polis, saldırıda voronenkov'un koruması ve saldırganın yaralandığını söyledi. yaralılar hastaneye kaldırıldı.

savcılık olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı.

cinayette 'rus izi' iddiası

ukrayna devlet başkanı petro poroşenko, voronenkov'un kiev'de öldürülmesinde "rus istihbarat servislerinin izi" olduğunu söyledi. poroşenko, ukrayna basınında yer alan açıklamasında, voronenkov'un öldürülmesini "rusya'nın devlet terörü" olarak niteleyerek, "daha önce avrupa'nın çeşitli başkentlerinde ortaya çıkan rus özel servislerinin açık el yazısı niteliğinde" ifadesini kullandı.

ukrayna başsavcısı yuriy lutsenko da soruşturmada iki olasılık üzerinde durduklarını, voronenkov'un öldürülmesinin arkasında rus istihbaratının olabileceğini söyledi. 

kremlin basın sözcüsü dmitriy peskov ise cinayetin arkasında rus izi bulunduğu yönündeki açıklamaları ‘absürt’ olarak değerlendirdi. kiev yönetiminin voronenkov'un güvenliğini sağlayamadığını söyleyen peskov, "eylemin arkasındaki kişilerin açığa çıkarılmasını umut ediyoruz" dedi.

kasım'da iltica etmişti

rusya'da hakkında dolandırıcılıktan dava açılan voronenkov, geçen yıl kasım ayında ukrayna'ya iltica etmişti. rus vatandaşlığını reddeden voronenkov, ukrayna vatandaşlığına geçmişti.

rusya, 27 şubat'ta büyük çaplı dolandırıcılık suçlamasıyla voronenkov hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarılmıştı.

voronenkov, ukrayna başsavcılığına görevinden azledilen devlet başkanı viktor yanukoviç aleyhinde ifade vermişti.

kaynak: dha ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;