Euro 2016

Euro 2016 kuraları çekiliyor

Fransa'da düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası için eleme gruplarında Türkiye'nin rakipleri belli oluyor.

Konular: Futbol
Son Avrupa Futbol Şampiyonası'nı İspanya kazanmıştı. [UEFA]

fransa'nın nice kentindeki acropolis kongre salonu'nda gerçekleştirilecek kura çekimi tsi 13.00'te başlayacak.

türkiye, euro 2016 eleme grupları kura çekimine üçüncü torbadan katılacak. turnuvanın ev sahibi fransa, tarihte ilk kez 24 takımla düzenlenecek finallerde direkt olarak yer alacak.

fransa dışındaki 53 takım ise elemelerde beş takımlı bir grup ile altı takımlı sekiz grup olmak üzere toplam dokuz gruba ayrılacak. avrupa şampiyonası eleme grupları kura çekimi torbaları; 2010 fifa dünya kupası elemeleri ve finalleri, euro 2012 finalleri ve elemeleri ile 2014 fifa dünya kupası elemelerine göre düzenlenen uefa milli takımlar puan sıralaması göz önüne alınarak oluşturuldu.

euro 2016 eleme grupları kura çekimi için oluşturulan 6 torbanın ilk beşinde 9, 6. torbada ise 8 takım bulunuyor.

eleme grupları kura çekimi torbaları şu şekilde:

1. torba: ispanya, almanya, hollanda, italya, ingiltere, portekiz, yunanistan, rusya, bosna hersek.

2. torba: ukrayna, hırvatistan, isveç, danimarka, isviçre, belçika, çek cumhuriyeti, macaristan, irlanda cumhuriyeti.

3. torba: sırbistan, türkiye, slovenya, israil, norveç, slovakya, romanya, avusturya, polonya.

4. torba: karadağ, ermenistan, iskoçya, finlandiya, letonya, galler, bulgaristan, estonya, belarus.

5. torba: izlanda, kuzey irlanda, arnavutluk, litvanya, moldova, makedonya, azerbaycan, gürcistan, kıbrıs rum kesimi.

6. torba: lüksemburg, kazakistan, liechtenstein, faroe adaları, malta, andorra, san marino, cebelitarık.

maç günleri ve saatlerinde değişiklik

avrupa şampiyonası elemeleri formatında yapılan değişiklikler sonucu bundan sonra, önceden olduğu gibi tüm gruplardaki eleme maçları aynı gün oynanmayacak.

uefa tarafından "futbol haftası" olarak adlandırılan milli takım maçları haftasında karşılaşmalar perşembe gününden salı gününe oynanacak. eleme maçlarının başlama saatleri ise cumartesi ve pazar günleri için tsi 19.00 ile tsi 21.45, perşembe, cuma, pazartesi ve salı günleri için ise tsi 21.45 olarak belirlendi.

bu formata göre, milli takım maçları haftasında, ilk eleme maçlarını perşembe günü oynayan takımlar, ikinci eleme maçlarını pazar günü, ilk maçlarını cuma oynayan ekipler, ikinci maçlarını pazartesi, ilk maçlarını cumartesi oynayan takımlar ise ikinci maçlarını salı günü oynayacak. böylelikle futbolseverler daha fazla eleme müsabakasını canlı olarak seyretme şansı bulacak.

eleme gruplarında ilk maçlar 7-8-9 eylül tarihlerinde oynanacak.

grupta ilk iki sıradaki takımlar direkt çıkacak

toplam 53 ülkenin 6 takımlı 8 ve 5 takımlı 1 grupta yer alacağı euro 2016 elemelerinde gruplarını ilk iki sırada bitiren 18 takım ve en iyi grup üçüncüsü finallere yükselecek.

geri kalan 8 grup üçüncüsünün ikili olarak eşleşeceği play-off maçları sonunda ise 4 takım daha finallere katılmaya hak kazanacak. play-off karşılaşmaları 12-14 ve 15-17 kasım 2015'te yapılacak.

euro 2016 finallerinin kura çekimi ise 12 aralık 2015'te fransa'nın başkenti paris'te yapılacak. finallerde 24 takım 4'erli olarak 6 gruba ayrılacak.

uefa yönetim kurulu'nun aldığı karara göre politik konular nedeniyle azerbaycan ile ermenistan ve ispanya ile cebelitarık aynı eleme grubunda yer alamayacak.

euro 2016 elemelerinde 5 takımlı grupta yer alacak ekipler, resmi eleme müsabakalarının olmadığı milli maç haftalarında finallere direkt olarak katılacak turnuvanın ev sahibi fransa ile hazırlık maçları oynayacaklar.

uefa'dan yapılan bir diğer açıklamaya göre ise, tv yayın haklarından ötürü ingiltere, almanya, ispanya, italya ve hollanda 5 takımlı olan grupta yer almayacak.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;