Euroleague

Ezeli rekabet ilk kez Avrupa'ya taşınıyor

Euroleague’in 4. haftasında Cuma günü Galatasaray Odeabank ile Fenerbahçe arasında oynanacak karşılaşma, iki büyük kulübü erkek basketbolunda Avrupa arenasında ilk kez karşı karşıya getirecek. Bu maç öncesi Fenerbahçe 3'te 3 yaptı. Galatasaray'ın ise galibiyeti yok.

Obradovic ve Ataman [Fotoğraf: AA]

daha önce farklı türk takımlarıyla avrupa'da mücadele eden bu iki ekip, abdi ipekçi spor salonu'nda tarihi bir maç yapacak. türkiye'de çeşitli kupalarda birbirlerine birçok kez rakip olan galatasaray odeabank ile fenerbahçe, derbi heyecanını bu kez avrupa'da yaşatacak. 
fenerbahçe, avrupa'da türk takımlarıyla yaptığı maçlarda rakiplerine karşı büyük üstünlük kurdu.

ilk kez 1995-1996 sezonu korac kupası'nda efes pilsen'le (anadolu efes) eşleşerek bir türk takımıyla avrupa arenasında mücadele eden sarı-lacivertliler, 21 yılda 18 kez türk derbisi oynadı. bu maçların 14'ünü kazanıp, sadece 4 yenilgi alan fenerbahçe, son 8 maça ise damga vurdu.

euroleague’de türk derbilerinde son 8 maçta anadolu efes'i 6, darüşşafaka doğuş'u 2 kez yenen fenerbahçe, son yenilgisini 2012-2013 sezonunda yaşadı. sarı-lacivertliler, beşiktaş'a 5 nisan 2013'te 80-73 kaybetmişti.
fenerbahçe, teuroleague’de de türk derbilerinde büyük başarı sağladı. sarı-lacivertliler, euroleague’de oynadığı 10 türk derbisinin ise 9'unu kazandı.

fenerbahçe'yi bu kulvarda sadece beşiktaş yenebildi.

galatasaray 6. kez türk derbisinde 
 galatasaray odeabank, avrupa kupalarında 6. kez türk derbisine çıkacak.

daha önce 5 kez türk takımlarıyla avrupa'da eşleşip, 3 galibiyet elde eden sarı-kırmızılılar, 2 maçta da salondan yenik ayrıldı. euroleague’de ise sadece anadolu efes'le 2 türk derbisi oynayan galatasaray, bu maçlarda birer galibiyet ile yenilgi aldı.

obradovic ile ataman 30. kez rakip

galatasaray odeabank başantrenörü ergin ataman ile fenerbahçe başantrenörü zeljko obradovic, kariyerlerinde birbirleriyle 30. kez karşılaşacak.

ikilinin bugüne kadar birbirleriyle oynadıkları maçlarda obradovic 18, ataman ise 11 defa sahadan galip ayrıldı. 

ataman, sırp başantrenöre karşı ilk kez efes pilsen'in başında 18 nisan 2000'de avrupa ligi dörtlü finali'nde mücadele etti. türk basketbol tarihinde bir ilki gerçekleştirerek lacivert-beyazlıları euroleague dörtlü finali'ne taşıyan ataman, panathinaikos'la ilk sezonunu yaşayan obradovic'e rakip oldu. dörtlü final'in ilk maçında obradovic'in panathinaikos'u, ataman'ın efes pilsen'ini yenerek finale çıkmıştı.


11 yıl sonra avrupa arenasında rakipler


iki başantrenör avrupa ligi'nde 11 yıl sonra birbirlerine rakip olacak.

obradovic ve ataman, cuma günü  kariyerlerinde avrupa ligi'nde 10. kez birbirleriyle karşılaşacak.

ataman, daha önce efes pilsen'in yanı sıra montepaschi siena (italya) ve ülker'in başında da panathinaikos'u çalıştıran obradovic'le karşılaştı. ikilinin avrupa ligi'ndeki 9 maçından 6'sını obradovic, 3'ünü ataman'ın takımları kazandı.

iki çalıştırıcı son olarak 21 aralık 2005'te panathinaikos-ülker maçında rakip oldu. obradovic'in panathinaikos'u o maçta sahadan 85-69 galip ayrıldı.


obradovic, deplasmanda fenerbahçe'yle bir kez kazandı


ikilin karşılaştığı maçlarda ev sahibi takımın üstünlüğü dikkati çekiyor.

sırp başantrenör, ergin ataman'ın galatasaray'ına karşı deplasmanda fenerbahçe'nin başında çıktığı 9 maçta sadece bir galibiyet alabildi.

abdi ipekçi spor salonu'nda galatasaray'a karşı tek galibiyetini seyircisiz maçta geçen sezon spor toto basketbol ligi play-off yarı final serisinde elde eden obradovic'in, genelde de ataman'a karşı dış sahada şansı tutmuyor.
obradovic, kariyerinde ergin ataman'ın çalıştırdığı takımlara karşı deplasmanda oynadığı 13 maçın sadece 2'sinden galip ayrılabildi. geçen sezon seyircisiz maçta kazandığı galibiyetin yanı sıra obradovic, panathinaikos'u çalıştırırken 30 ekim 2005'te ergin ataman'ın başında olduğu ülker'i istanbul'da yenmişti.

ergin ataman ise henüz kariyerinde zeljko obradovic'in çalıştırdığı takımlar karşısında deplasmanda galibiyet sevinci yaşayamadı. obradovic'in panathinaikos'yla 4, fenerbahçe'siyle ise deplasmanda 10 kez mücadele eden ataman, bu 14 maçta da sevinemedi. 

obradovic ve ergin ataman, kariyerlerinde 2 kez de tarafsız sahada takımlarının başında rakip oldu. bu iki karşılaşmayı da obradovic'in takımları kazandı.

kaynak: aa
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;