Bilim-Teknoloji

Facebook gökten internet indirecek

Teknoloji devi, interneti insansız hava araçlarıyla taşıma projesini geliştirmek için Connectivity Lab birimini kurdu.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Gökten internet inecek

İnternet lazerle taşınacak

5 milyar kişi çevrimiçi olacak

İnsansız hava araçları 5 yıl göklerde kalacak. [Facebook]

dünyanın internete erişimi olmayan üçte ikilik nüfusuna bedava internet vaat eden facebook ceo'su mark zuckerberg, connectivity lab adı verilen yeni bir araştırma birimini hayata geçirdi. laboratuvarın amacı, yoksul ülkelere insansız hava araçları, lazer teknoloji ve uydularla internet erişimi sağlamak. zuckerberg, blog sayfasından yaptığı açıklamada, "interneti gökten ışınlamayı amaçlayan projeler üzerinde çalışıyorduk" ifadesini kullandı.

zuckerberg'in 5 milyar insana internet erişimi sunmayı amaçladığı 'internet.org' projesi, yerel cep telefonu operatörleriyle ucuz telefonlar satmayı içeren geleneksel yöntemler de içeriyor. bu kapsamda ruanda gibi ülkelerde nokia işbirliğiyle son derece ucuz içerik ve akıllı telefonlar dağıtılması amaçlanıyor.

connectivity lab basamağı ise geleneksel yöntemlerin çok ötesine giden yöntemler geliştirmekten sorumlu olacak. mart başında iha üreticisi titan aerospace'i satın alacağı söylentileri çıkan facebook, bu şirketin ürettiği ve 5 yıl havada kalabilen drone’larla interneti gökten indirmeyi planlıyor. iha'lar, kırsal bölgelere internet taşıyacakken, daha izole yerleşim bölgelerine uydulardan gönderilecek kızılötesi lazer ışınlarıyla internet imkanı sunulacak.

facebook'un, uydulardan lazerle internet ışınlama teknolojisini geliştirmek için nasa ve zephyr adlı güneş enerjili drone’u geliştiren ekiple çalışmalar gerçekleştirdiği belirtildi.

google, interneti olmayan bölgeleri çevrimiçi yapmak için benzer bir proje olan project loon'u geçen yaz açıklamıştı. google, stratosfer'de 100 gün boyunca uçacak balonlar aracılığıyla, özel geliştirilmiş antenlerden 3g hızında internet taşımayı hedefliyor.

kaynak: internet.org ve cnn

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;