Bilim-Teknoloji

Facebook rakiplerinin gerisinde kalıyor

Yeni bir araştırma, dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook'un kullanım süresinin giderek azaldığını, rakipleri Tumblr ile Snapchat'in ise hızla arttığını gösterdi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Snapchat 4 milyar dolarlık teklifini reddettiği Facebook'un en büyük rakiplerinden biri. [Fotoğraf: Shutterstock]

global web index tarafından hazırlanan rapor, tumblr ve snapchat'in facebook'tan daha hızlı büyüdüğünü gösterdi. facebook'un genç üyelerinin üçte ikisinin de sosyal ağı daha az kullandıkları belirlendi.

araştırma, dünya nüfusunun yüzde 19'una denk gelen 1.35 milyar kullanıcısıyla en büyük sosyal ağı temsil eden facebook'un, bu unvanına rağmen rakiplerinin büyüme hızını yakalayamadığını gözler önüne serdi. tumblr'ın aktif kullanıcı sayısı geride kalan altı ay içinde yüzde 120 artarken, facebook sadece yüzde 2'lik bir artış gösterebildi. aktif ve aktif olmayan kullanıcılar hesaba katıldığında ise pinterest yüzde 57 ile ilk sırada gelirken, facebook sadece yüzde 6'da kaldı.

raporda en ilgi çeken bilgilerden biri, google+'ın da büyüme hızında facebook'u geride bırakması oldu. gençler arasında son derece popüler olan mesaj uygulaması snapchat ise geride kalan altı ayda yüzde 56'lık büyüme sergiledi.

whatsapp yavaşladı

global web index raporu, büyüme oranlarına bakıldığında sosyal ağların izlediği stratejilerin büyük önem taşıdığını belirtti. neredeyse tüm rakipleri tek bir ürün ve hizmet olarak sunulurken, facebook'un birçok birime bölünmesi ve karmaşık bir yapı alması, kullanıcılardan da uzaklaşmasına neden oldu.

rapor, snapchat'in ardından en çok büyüyen uygulamaların, facebook'un sahibi olduğu facebook messenger ve instagram olduğunu belirtti. buna rağmen, facebook'un 19 milyar dolar ödediği whatsapp, en hızlı büyüyen sosyal ağlar listesinde 15'inci sırada yer alabildi.

gençler daha az kullanıyor

raporda, 16-19 yaş arası gençlerin facebook'u giderek daha az kullandığı da belirtildi. gençlerin yüzde 64'ü, geçmişe kıyasla sosyal ağa daha az girdiklerini ve gezinme sürelerinin de azaldığını belirtti.

gwi raporunda yer alan jason mender, abd ve birleşik krallık'ta 12 bin 500 genç üzerinde yapılan araştırmanın facebook için tehlike çanları çalmadığını belirtti. mender, mobil reklam stratejisine yönelen facebook'un hedefe odaklı reklam yaptığını ve son verilerden fazla etkilenmeyeceğini ifade etti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;