Bilim-Teknoloji

Facebook'tan sahte haber uyarısı

Facebook, sahte haberlerin önüne geçebilmek için bilgi kontrolü uygulamasına başlıyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
[Fotoğraf: AFP / Arşiv]

google'ın ardından facebook da haber makalelerine yönelik paylaşımlara bilgi kontrolü yapmaya başlıyor.

şirketin haber yayınından sorumlu başkan yardımcısı adam mosseri tarafından kamuoyuna duyurulan uyarı, gelecek günlerde sitede açılır pencere şeklinde belirmeye başlayacak. dileyen kullanıcılar, kılavuz şeklinde düzenlenen uyarıdan sahte haberleri nasıl teşhis edebileceklerine dair bilgi edinebilecek.

uyarıda kullanıcıların haber akışında rastladığı linklerin gerçek haber siteleri mi, yoksa haber sitesi izlenimi veren korsan linkler mi olduğuna dikkat etmeleri, bunun için linklerden ulaşılan siteler için "hakkında" bölümünü tıklayarak yayıncıyla ilgili bilgi edinmeleri tavsiye edilecek.

önce 14 ülkede

yeni özellik, ilk etapta aralarında abd, almanya, fransa, italya, ingiltere, filipinler, tayvan ve brezilya'nın bulunduğu 14 ülkede yürürlüğe girecek.

mosseri, uyarının özellikle abd başkanlık seçimleri sırasında gündeme gelen, sosyal ağlar aracılığıyla yayılan sahte haberlerin kamuoyu üzerindeki yönlendirici etkisine dair tartışmaların ardından şirketin sorunla başa çıkmak üzere başlattığı çabaların bir parçası olduğunu vurguladı.

google da başlattı

google da bilgi kontrol mekanizmasını küresel çapta etkinleştirdi. hizmet, önce brezilya'da test faaliyetine başladı. jigsaw isimli bilgi doğrulama şirketiyle çalışan ekip, başarılı sürecin sonunda sayıyı artırdı. bilgi doğrulamada duke üniversitesi'nin geliştirdiği sistem temel alındı. google, yayıncıların schema.org sitesindeki talep formatına eksiksiz uymasını istiyor. ayrıca duke üniversitesi'nin geliştirdiği bilgi paylaşma sistemi de kullanılabilecek.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;