Ekonomi

Faiz kararına sanayiciler tepkili

Merkez Bankası’nın faiz artırma kararına sanayiciler tepki gösterdi. İSO Başkanı Merkez Bankası'nın doğru zamanda cesur kararlar almadığını, İHKİB Başkanı ise faturanın KOBİ’lere çıkarılacağını iddia etti. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı ise kararın piyasaları rahatlattığını açıkladı.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

'Merkez itibar kaybına uğradı'

Sanayici fedakarlık yapmak zorunda

Fed kararı bekleniyor

Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin temel sorunu olarak, sanayi üretiminden kaynaklanan bir üretim modelinin olmamasını gösterdi. [AA]

merkez bankası’nın yüksek faiz artışına iş dünyası tepki gösterdi. faiz artışının büyümeyi yavaşlatacağı uyarısında bulunan işadamları, istihdamın da düşeceğini iddia ettiler.  

istanbul sanayi odası (iso) yönetim kurulu başkanı erdal bahçıvan, yaptığı yazılı açıklamada türkiye cumhuriyet merkez bankası'nın (tcmb) aldığı faiz artırma kararına ilişkin, doğru zamanda doğru ve cesur kararlar alınamadığını savunarak, "tcmb'nin bugün aldığı kararlarla bir güven ve itibar kaybına uğradığı görülüyor" dedi.

"gel-git yaşayan merkez bankası, güven kaybına uğradı" başlığını taşıyan açıklamada, her zaman güvendikleri ve güvenlerini korumak istedikleri tcmb'nin, bir hafta içinde birbirinden son derece farklı kararlar almasını düşündürücü olarak nitelendiren bahçıvan, bankanın bugün aldığını kararla bir güven ve itibar kaybına uğradığını savundu.

türkiye'nin sorunu üretim modeli

bahçıvan açıklamasını şöyle sürdürdü: “ ekonomide bugün gelinen nokta; sanayiyi, üretimi öne almayan bir büyüme modelinin sürdürülebilir olmadığı, alınan bu kararlarla ortaya çıkmıştır. işte görüyoruz, son yıllarda ağırlıklı olarak dış borçlanmaya dayalı büyüdük. cari açık verdik. dış kaynak, yani döviz bitti. döviz ihtiyacı doğdu ve sorunlar başladı. kısacası türkiye'nin temel sorunu, sanayi üretiminden kaynaklanan bir üretim modelinin oluşturulmamasıdır."

bahçıvan; "şunu söylemek isterim ki, belki bu kararlar, reel sektör açısından bir fiyat istikrarı sağlayacak. fakat türkiye reel ekonomisi, kesinlikle yılın ilk döneminde sanayi büyümesinden, üretim büyümesinden, istihdam büyümesinden ve yatırım büyümesinden fedakarlık yaparak bu dönemi götürecek. bu da türkiye ekonomisinin bu yılki büyümesine totalde negatif etki yapacaktır" ifadelerini kullandı.

hükümet gerekli önlemi almalı

müstakil sanayici ve işadamları derneği (müsiad),  merkez bankası para politikası kurulu tarafından açıklanan faiz kararına ilişkin şu açıklamayı yaptı: 

türkiye ekonomisine güvenimizi her fırsatta dile getirerek, gezi olaylarından başlayarak, 17 aralık soruşturmasına kadar uzanıp bugünlere gelinen süreçte, mb’nin faiz artırımı üzerindeki baskıyı kırmaya çalıştık. bugün gelinen noktada, mb, faizlerin arttırılması yönündeki baskılara direnemeyerek radikal bir kararla, faiz koridorunda ortalama 400 baz puan artışa gitti.

bu radikal değişikliği doğru bulmuyoruz. bu politika faizi artırımının, kredi faizlerine hemen aşırı şekilde yansıtılarak, iş adamları ve halkın üzerine haksız bir yük getirmesine engel olunmalıdır. aksi takdirde, 2014 büyümesi üzerinde olumsuz etki oluşturacaktır. bu aşamada, faiz artırımının işletmeler üzerindeki yükünü hafifletmesi için, hükümet, kobi’leri destekleyecek, istihdamı, yatırımları ve dolayısıyla büyümeyi artıracak ek tedbirleri acilen almalıdır.  

faturayı kobi’ler ödeyecek

istanbul hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçıları birliği (ihkib) başkanı hikmet tanrıverdi, merkez bankasının faiz kararına ilişkin, "yüksek faizin faturasını üretici kobi'ler ödeyecek" değerlendirmesini yaptı.

ihkib başkanı hikmet tanrıverdi, merkez bankasının faiz kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "merkez bankası yaptığı bu müdahaleyi değişik enstrümanlarla kararlı bir şekilde aralık ayında uygulasaydı sorun bu kadar kronikleşmezdi. şimdi tüm dengeleri bozan kurla bu sorunu çözmeye çalışıyor" yorumunu yaptı.

bugün gelinen noktada finans piyasalarının istediğinin olduğunu ancak bunun da yaraya ne kadar merhem olacağının belli olmadığını aktaran tanrıverdi, "merkez bankası kendini büyük oyuncuların eline bıraktı. bundan sonra maalesef büyük oyuncular ne isterse onu yapmak zorunda olacak. bu sene zor geçecek. merkez bankası bir hafta önce, yani 21 ocak'ta yaptığı toplantıda müdahalede bulunsaydı türkiye ekonomisinin ödediği fatura bu kadar ağır olmazdı" ifadelerini kullandı.

iş dünyası sıkıntı yaşayacak

ankara genç işadamları derneği (angiad) başkanı abdullah değer, faiz oranlarındaki artışın, yatırım, üretim ve istihdamda elden edilen bütün başarıların heba edilmesi anlamına geldiğini belirtti.

değer, yazılı açıklamasında, merkez bankasının faiz artırımına gitmesini olumlu bulmadıklarını belirterek, kararın ardından, iş dünyasının sıkıntı yaşayacağını savundu. değer, "faiz artışı, sanayici ve iş adamlarının, hatta kredi borcu olan sokaktaki vatandaşın fişinin çekilmesi anlamına gelmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

fed kararı bekleniyor

anadolu aslanları işadamları derneği (askon) genel başkanı mustafa koca, merkez bankasının faiz kararına ilişkin, uzun zamandır faiz enstrümanını kullanmama konusunda direnen merkez bankasının başka metotlarla kuru kontrol etmeyi başaramadığını, bu yüzden radikal faiz kararları vermek zorunda kaldığını belirtti.

koca, şunları kaydetti: "umulur ki bu kararlar gerçekten dövizde istenen sonucu sağlar. zira bunun gerçek etkisini fed kararları ile birlikte tecrübe edeceğiz. bu şok kararlar fed kararlarına rağmen dövizi kontrol edebilecek etki oluşturursa ekonomi yeniden bir baz oluşturacak ve yeniden bir başlangıç yapacaktır. ama eğer oluşturamaz ise o zaman yeniden başka kararlara ihtiyaç olacaktır. kur etkisi kısa vadeli ve moral bozucu, faiz etkisi uzun vadeli ve kalıcı olur."

karar piyasaları rahatlattı

istanbul ticaret borsası (istib) başkanı ali kopuz, türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) para politikası kurulu'nun (ppk) faiz artırım kararına ilişkin, "tcmb, bu kararın reel sektöre kredi maliyetleri olarak yansıyabilecek yönüyle oluşturacağı maliyetleri, kurların 2,5 lirayı bulmasından kaynaklanacak belirsizliğe ve moralsizliğe tercih etti" dedi.

kopuz, kararın reel sektörün kredi maliyetlerini artıracak olmasına rağmen piyasaları rahatlattığını vurguladı.

gezi parkı zarar verdi

kayseri ticaret odası (kto) yönetim kurulu başkanı mahmut hiçyılmaz, merkez bankası'nın faiz artırım kararına ilişkin, " merkez bankası, enflasyonun belli bir oranda kalmasına önem veren ve bu yönde politikalar uygulayan kurum olmasından dolayı almış olduğu kararlarla döviz kurunun daha da yükselmesini önleme ve dolayısıyla enflasyona daha fazla etkisi olmaması yönünde bir gayret içinde olmuştur" dedi.

hiçyılmaz, düzenlediği basın toplantısında, gezi parkı odaklı gelişmelerle başlayan süreçte döviz ve faiz oranlarının yükselmesinin özellikle ve öncelikle iş dünyasına zarar verdiğini belirtti. 

istihdama olumsuz etki

ankara sanayi odası (aso) başkanı nurettin özdebir, faizlerdeki artışın şirketlere ek maliyet getireceğini belirterek, "faiz artışının büyüme ve istihdam üzerindeki etkisi de olumsuz olacaktır. bu şartlarda 2014 büyümesinin yüzde 4'ün bir hayli gerisinde kalma ihtimali belirmiştir" dedi.

faizlerdeki sert artışın kısa vadede türk lirası üzerindeki baskıyı hafifleteceğini dile getiren özdebir, türk lirasının orta vadedeki seyrinin fed politikaları ve gelişen ülkelerdeki gelişmelerden etkileneceğini ifade etti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;