Fas

Fas’ta sendikalar sokakta

Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetini protesto eden işçi sendikaları Kazablanka kentinde sokağa çıktı.

Konular: Ortadoğu
Fas'ta üç sendika Bankiran hükümetini protesto etti. [AA]

 fas’ın en büyük kenti kazablanka’da  (dâr-ül-beydâ ) kentinde, fas işçi birliği, demokratik işçi konfederasyonu ve demokratik işçi federasyonu'nun yaptığı ortak çağrı üzerine toplanan binlerce protestocu, hükümeti istifaya çağırdı.

sendikalar zamları ve hükümetin emeklilik kanununda yapmayı planladığı reformları protesto etti, maaşlara zam ve istihdamın arttırılmasını istedi.  protestolara fas insan hakları derneği ve 20 şubat hareketi gibi gruplar da destek verdi.

eylemlerde fas başbakanı abdulilah bankiran’ı istifaya çağıran pankartlar açıldı. bankiran birkaç gün önce sendikaları görüşmeye davet etmişti.

iletişim bakanı ve hükümet sözcüsü mustafa halfi, protestoların siyasallaştırıldığını iddia etti ve görüşmelerin başarısız olmasından sendikaları sorumlu tuttu. halfi, hükümetin, toplumun ve ekonominin geliştirilmesine yönelik çabalarının sabote edildiğini söyledi.

mücadeleye devam uyarısı

fas işçi sendikası (umt) genel sekreteri  miludi muharik iddaları reddetti ve protestoların siyasi boyutu olmadığını savundu.

muharik hükümeti 26 nisan 2011’de eski hükümet ve sendikalar arasında varılan anlaşmanın gereklerini yerine getirmemekle suçladı.

anlaşmada maaş sisteminde reform yapılması, asgari ücret, sosyal güvenlik, özel sektördeki zam oranları gibi konularda uzlaşma sağlanmıştı.

maharik, hükümetin kendi tutumunu yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

demokratik işçi konfederasyonu  genel sekreteri nubir umevi basına yaptığı açıklamada sendikaların isteklerinde kararlı olduğunu söyledi. umevi anlamlı ve ciddi toplu müzakereler yapılana kadar farklı şekillerde mücadele edeceklerini açıkladı.

sendikalar şubat ayında başbakana yazdıkları mektupta ülke ekonomisinin patlamak üzere olduğu ve toplumun tıkandığı uyarısında bulunmuş, sendikaların özgürlüğünün korunması yönünde atım atılmasını istemişti.

hükümet yanlısı ulusal birlik sendikası ise protestolara katılmadı. sendika genel sekreteri muhammed yetim, protestolara katılmama gerekçesi olarak sokağa çıkanlardan ‘farklı bir bakış açısına’ sahip olduklarını söyledi. yetim kendi taleplerini hükümete yazılı olarak ilettiklerini aktardı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;