Sağlık
Fazla süt çocuklarda kabızlığa yol açıyor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevil Elçin Kızılok, "İnek sütü anne sütüne göre daha fazla kabızlık yapıyor. Hazır mamalar da inek sütünden yapıldığı için kabızlık sorununa yol açabiliyor" diyor.
Haberin Öne Çıkanları
Çocukların lifli gıdalarla beslenmesi gerekiyor.
Süt tüketiminin abartılmaması öneriliyor.
Kabızlık tedavisine erken başlanırsa sorun kronikleşmeden çözülüyor.
çocuklarda sık görülen kabızlık sorununda fazla inek sütü tüketilmesinin posalı yiyecek tüketilmemesinin, katı gıda tüketilmesinin, çocukların okulda tuvalete girememesinin etkili olduğuna dikkat çekildi. çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı dr. sevil elçin kızılok, “sebze ve salata yememek, posa almamak kabızlığı kolaylaştırıyor. aç karnına su içtikten sonra, kuru kayısı ve kuru incir tüketmek bağırsak hareketini artırıyor. çocuklar kuru kayısı ve kuru incir yemiyorsa yoğurda karıştırmak ya da meyve püreleriyle beraber vermek etkili olabiliyor. bu şekilde bağırsak hareketi de artmış oluyor. ara öğünlerin atlanmaması da bu hareketi sağlıyor” dedi.
kabızlık sorunu sürerse kronikleşiyor
beslenme terbiyesinin emek istediğine işaret eden dr. sevin elçin kızılok, “kabızlığı tedavi edildiğinde iyileşiyor ama sorun sürerse kronikleşebiliyor. tedaviye erken başlamak da önem taşıyor. özellikle anneleri çalışan bebeklerin anneanne ve babaanneleri kıyamadıklarından çocukların beslenme düzenini bozuyor ve onları börek, makarna gibi yenmesi kolay ama kabızlıkta yenmemesi gereken gıdalarla besliyorlar. çocukların evden çıkmaması ve hareketsiz olması da kabızlığı kronikleştiriyor” diye konuştu.
kabızlık ilaçlarını düzenli kullanmak şart
kabızlık tedavisinde ilaçların kullanımı sırasında sorun yaşanıyor. aileler ilaçları alışkanlık yapacağı korkusuyla gerektiği kadar kullanmıyor. dr. sevin elçin kızılok ailelere şu önerilerde bulunuyor:
“oysa bu ilaçlar sertleşen dışkının yumuşamasını sağlıyor. kabızlık tedavisinde kullanılan fitiller ilaçlardan daha çok tercih ediliyor, çünkü fitil kullanmak annelerin kolayına geliyor. kabızlık tedavisinde beslenmesinde belli kurallara uyanlar başarılı oluyor. günlük tuvalete çıkmada kişisel farklılıklar olabiliyor. bebeklerde günde 7-8 defa çıkılması normalken, çocuklarda 3-4 defa tuvalete çıkan da normal kabul ediliyor.”
çocuklarda kabızlığın nedenleri
dr. sevin elçin kızılok, çocuklarda kabızlığa neden olan 7 önemli sorunla ilgili bilgi vererek ailelerin bu tip durumlarda hekime danışmasını önerdi.
1. bağırsak yapısındaki sorunlar: anne sütü çocuğun her türlü ihtiyacını karşılasa da bu tip bir yapısal sorun kabızlığa neden olabiliyor.
2. doğuştan gelen anatomik sorunlar: bağırsak genişliği gibi doğuştan gelen hastalıklar da kabızlık sorununa yol açabiliyor. böyle sorunlar olduğunda çocukları, çocuk cerrahisi ve çocuk gastroenterolojisi uzmanlarının takip etmesi gerekiyor.
3. ailesel bağırsak yavaşlığı ve yanlış gıda seçimi: ailesel bağırsak yavaşlığı ve yanlış gıda seçimi de kabızlığa yol açabiliyor.
4. süt tüketiminin abartmak: çocuğun süt içmesi aileler için iyi bir şey ancak çocuk fazla miktarda süt içtiğinde kronik kabızlık ve demir eksikliği olabiliyor. süt tüketiminin günlük yarım litreyi geçmemesi gerekiyor.
5. sürekli katı gıda ile beslemek: anneler bebeklerin katı gıdaları sevip yemesi halinde sürekli bu gıdalara yönelince de kabızlık oluyor.
6. ihtiyaç halinde tuvalete gitmemek: çocuklar okulda tutuyor ve tuvalete gitmiyor.
7. çocukların acıdan korkması: psikolojik olarak da tuvaletini yapmak istemeyen çocuklar var. kimi çocuklar tekrardan aynı acıyı yaşamamak için tutabiliyorlar.
kaynak: al jazeera
Yorumlar