IŞİD

'Felluce yılanın başı'

Irak'ta dört günden beri IŞİD'e karşı askeri operasyonun yürütüldüğü Felluce'de cephe hattını ziyaret eden eski Irak Başbakanı Nuri Maliki, 'yılanın başına' benzettiği kentin 'birçok terörist ve tekfirci ürettiğini' savundu.

Konular: Irak, Ortadoğu
2014'te IŞİD'in kontrolüne geçen Felluce kenti kurtarma operasyonuna 30 bin Irak ordusu mensubu ve Şii milis katılıyor. [Fotoğraf: Reuters]

cephe hattını ziyareti sırasında gönüllü birliklerden oluşan haşdu şabi teşkilatı çatısı altında savaşan bir şii milis grubuna seslenen maliki, felluce kentini yılanın başına benzetti ve birçok teröristin ve tekfircinin bu kentten çıktığını savundu.

maliki, felluce’nin kendisine zarar veren bu kişilerden bir ders çıkarması gerektiğini de vurguladı.

işid'in 2014'te ülkenin ikinci büyük kenti musul'u ele geçirmesinden sonra başbakanlık koltuğundan ayrılan maliki, felluce savaşının irak’ta son dönemde tıkanan siyaset arenasını hareketlendirmek için de önemli olduğunu belirtti.

'operasyon ikinci aşamasına girdi'

irak’ta dördüncü gününe giren felluce’yi kurtarma operasyonu kapsamında işid ile çatışmalar devam ediyor. irak ordusunun yanında savaşan 4 milis son çatışmalarda öldü. irak ordusu, çarşamba günü felluce operasyonunda ikinci aşamaya geçildiğini açıklayarak kentin güney bölgelerine 4 koldan saldırı başlatıldığını duyurdu. irak ordusu, kenti kuşatma altına almayı hedefleyen birinci aşamanın başarıyla tamamlandığını ifade etti.

felluce’nin yer aldığı anbar eyaleti operasyon odasından bir kaynak, felluce operasyonuna havadan destek veren abd’nin komutanlarının irak ordusunun yanında savaşan milislerin ihlallerine eleştirilerde bulunduğunu söyledi.

kaynak, salı günü geç bir saatte abd’li ile iraklı komutanlar arasında bu konuyla ilgili bir toplantı düzenlendiğini söyledi. toplantıda abd’nin temsilcileri, irak ordusunun yanında savaşan şii haşdu şabi milislerinin planın dışına çıkmasından rahatsızlığını dile getirdi ve özellikle bu milislerin düzenlemiş olduğu bazı gelişigüzel bombardımanlar nedeniyle şikâyetlerini bildirdi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;