ABD

Ferguson'da anma eylemleri

ABD'nin Missouri eyaletinde siyah bir gencin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından, polisin siyahlara yönelik tutumunu değiştirmesini isteyen binlerce gösterici dört gün eylem kararı aldı.

Konular: ABD
Siyah gencin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından Ferguson'da uzun süre çatışmalar yaşanmıştı. [Fotoğraf: Reuters]

abd’de 18 yaşındaki siyahi genç michael brown’un polis kurşunuyla öldürülmesini protesto etmek için, hafta sonu boyunca sürmesi planlanan eylemler devam ediyor. missouri eyaletinin st louis kentinde toplanan binlerce gösterici, polisin siyahlara yönelik aşırı güç kullanımını protesto ediyor.

hands up unite adlı eylemci grubu, cuma’dan pazartesi’ye dek sürmesi beklenen eylemler için tüm sivil toplum örgütlerine çağrı yaptı.

emniyet güçlerinin siyah vatandaşlara yönelik tutumunu değiştirmek için eylemler yapan grup, 9 ağustos’ta michael brown adlı 18 yaşındaki siyah gencin vurulduğu kentte toplandı.

sakin geçen eylemin ilk gününde polisle herhangi bir sürtüşme yaşanmadı. st louis adalet sarayı önünde toplanan kalabalık, brown’u vuran polis memuru darren wilson’ın cezalandırılması isteklerini yeniden dile getirdi.

cumartesi öğleden sonra başlayan yürüyüşe de çok sayıda sendika üyesi, eşcinsel hakları savunucusu ve wall street işgal eylemleri destekçileri katıldı. göstericiler arasında filistin’e destek çağrısı yapan grupların da yer alması dikkat çekti.

siyah gencin vurulmasının ardından kentte uzun süreli çatışmalar yaşanmış, missouri valisi kentte düzeni sağlayabilmek için ordu birliklerini sokaklara indirmişti.

çeşitli kesimlerden kanaat önderlerinin çağrılarıyla protestolar yatışmış, nüfusunun üçte ikisi siyahlardan oluşan ferguson’da sokaklar yeniden sakinleşmişti.

kaynak: reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;