İsrail - Filistin sorunu

Filistin resmen UCM üyesi

Filistin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin temelini oluşturan Roma Statüsü’ne resmen ‘tam üye’ oldu. Filistin İsrail vatandaşlarını 'savaş suçları' iddiasıyla mahkemeye verebilecek.

Geçtiğimiz yıl Temmuz'da İsrail'in 51 gün süren saldırılarında 500'ü çocuk 2 binden fazla insan hayatını kaybetti. [Fotoğraf: Reuters]

filistin yönetimi, ucm’ye üyeliğinin resmileşmesi ile ‘savaş suçu’ işleyen israil vatandaşları hakkında dava açabilecek. ucm filistin’in talebi olmadan da gerekli gördüğü takdirde israil vatandaşları hakkında soruşturma açabilecek.

israil roma statüsü'nde taraf olmadığı için mahkeme doğrudan israil devletini yargılayamayacak . ancak israil vatandaşlarının işgal altındaki filistin topraklarında işlemiş olduğu suçlar mahkeme tarafından sorgulanabilecek.

filistinli yetkililer, mahkemeye sunmak üzere iki dosya hazırlıyor. bunlardan biri israil’in yasadışı yerleşim faaliyetleri ile ilgili diğeri ise israil’in temmuz ayında gazze’ye başlattığı ve 2 binden fazla kişinin ölümüne neden olan saldırısına ilişkin.

filistin, bm güvenlik konseyi'nde israil'in işgal ettiği topraklardan çıkmasını isteyen karar tasarısının kabul edilmemesi üzerine aralarında roma statüsü'nün de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya imza atmıştı.

filistin devleti, roma statüsü'ne katılım belgesini 2 ocak'ta bm genel sekreterliği'ne sunmuştu.

savaş suçları yargılanıyor

roma statüsü ile kurulan ucm, taraf ülkelerin topraklarında işlenen soykırım, insanlığa karşı suç, savaş ve saldırı suçlarını işleyen bireyleri yargılıyor.

filistin, ucm'ye yaptığı başvuruda, 13 haziran 2014 itibarıyla filistin topraklarında mahkemenin otoritesini kabul ettiğini duyurmuş ve israil'in son gazze saldırısını da ucm'nin incelemesini istediğini ifade etmişti.

ucm'den yapılan açıklamada ise bir ülkenin roma statüsü'ne katılma kararı alması ile mahkemenin hangi suçları nasıl yargılayacağına karar vermesinin farklı konular olduğu kaydedilmişti.

abd ve israil ise filistin'in ucm'ye katılma kararına tepki göstermişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;