Haber

Filistin ve İsrailliler görüşüyor

Yahudi yerleşimleri yüzünden çöken müzakereleri yürüten temsilciler ile arabulucu Orta Doğu Dörtlüsü, bir yıl sonra Ürdün'de masaya oturuyor.

Haberin Öne Çıkanları

Ev sahibi Ürdün

Taraflar temkinli

Abbas süre vermişti

Saib Eraykat, toplantıya gitmeden önce Ürdünlülerin çalışmalarını son dakika çabası olarak niteledi. [Reuters]
israil ve filistin tarafları, yaklaşık bir yıl aradan sonra ilk kez bir araya geliyor. barış görüşmelerinin durmasının ardından gerçekleşen ilk randevuda masaya filistin tarafından müzakereci saib areykat ile israil tarafından izhak molço oturuyor.
 
ürdün'ün başkenti amman'daki görüşmede arabulucu konumundaki abd, avrupa birliği (ab), rusya ve birleşmiş milletler'in (bm) oluşturduğu orta doğu dörtlüsü de hazır bulunuyor.
 
filistinlilerin baş müzakerecisi areykat, amman'a geçmeden ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, ürdünlülerin çabalarının bölgedeki durumun daha da kötüye gitmesini engellemeye yönelik bir son dakika çabası olduğunu söyledi.
 
areykat, "umuyoruz ki israil de, yerleşim yeri inşasını durdurup, iki devletli çözüm fikrini kabul ederek ürdünlülerin çabalarına karşılık verir" dedi.
 
uluslararası hukuka göre yerleşim yeri inşaatı yasak olan işgal altındaki filistin topraklarında, yaklaşık 500 bin yahudi yerleşimci yaşıyor.

ana gündem güvenlik ve sınırlar
 
tarafların temel anlaşmazlık konularındaki görüşlerini masaya getireceği toplantıda, ana gündem güvenlik ve sınır konuları. al jaeera'ya pazartesi günü konuşan filistin kurtuluş örgütü (fkö) yürütme kurulu üyesi vasıl ebu yusuf, buluşmanın barış müzakerelerinin yeniden başlaması olarak tanımlanamayacağını söylemişti.
 
israil temsilcisi izhak molço ise, salı günü yaptığı yazılı açıklamada orta doğu çözüm grubu'yla görüşeceğini belirtmiş ancak filistin tarafından bahsetmemişti.
 
müzakerelere ev sahipliğini üstlenen ürdün dışişleri bakanlığı sözcüsü muhammed kayid ise, toplantının iki taraf arasında doğrudan diyalog zemini oluşturmak amacıyla gösterilen çabanın bir parçası olduğunu vurgulamıştı.
 
tarafların bu fırsatı değerlendirmesini isteyen abd dışişleri bakanı hillary clinton ise, yaptığı açıklamada fiili durumun sürdürülemezliğinin altını çizerek kalıcı barış ihtiyacının hiç olmadığı kadar acil olduğunu söylemişti.
 
israil-filistin arasındaki görüşmeler, 2010 yılı sonlarında israil'in batı şeria'ya yahudi yerleşiminin durdurulmaması sebebiyle çıkmaza girmiş ve sona ermişti.
 
abbas süre vermişti
 
bu gelişmeler, filistin özerk yönetimi başkanı mahmud abbas’ın barış görüşmelerinin yeniden başlaması için ortadoğu dörtlüsü’ne 26 ocak’a kadar süre vermesi sonrası yaşanıyor. ortadoğu dörtlüsü’nü uyaran abbas, tarafların müzakere masasına oturtulmasında başarısızlık halinde filistin yönetiminin üzerinde çalıştığı bir plandan söz etmişti. abbas, ayrıca ürdün’ün ortadoğu dörtlüsü’yle ilgili tarafları bir araya getirmek için harcadığı çabalara da işaret etmişti.
 
kaynak: al jazeera, ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;