İsrail - Filistin sorunu

‘Filistinli esirlere sahip çık’

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Filistinli Esirler Günü'ne hazırlık kapsamında birçok Arap ve insan hakları aktivistinin katılımıyla uluslararası dayanışma kampanyası başlatıldı. Kampanya bir ay sürecek.

Filistinli esir aileleri, uluslararası camianın meseleye karşı sessiz kaldığını ve esirlerin yavaş ölüme terk edildiğini belirtiyor. [Al Jazeera]

Filistinli mahkumlar

filistin haber ajansı’na (wafa) göre:

filistinli mahkûm sayısı: 4762

çocuk mahkûm sayısı: 149

müebbet hapse mahkûm sayısı: 561

açlık grevindeki mahkûm sayısı: 8 (5'inin durumu ağır) 

17 nisan filistinli esirler günü’ne iki gün kala başlatılan uluslararası filistinli esirlerle dayanışma kampanyası, israil’in tutuklulara yönelik kötü muamelesini teşhir etmeyi ve esir sorununa uluslararası camianın dikkatini çekmeyi amaçlıyor.

beyrut’ta başlatılan kampanyanın koordinatörü fehd hüseyin kampanyaya, “onların ömürleri tükenmesin diye, ömründen ömür kat ömürlerine” sloganı altında 15 arap ve yabancı ülkeden aktivistin katıldığını söyledi.

al jazeera’ye konuşan fehd hüseyin, önümüzdeki aylarda “israil’in insanlık dışı” muamele ve ihlâllerini teşhir etmeyi amaçlayan kampanyanın dünyanın birçok farklı ülkesinde de başlatılacağını ifade etti.

hüseyin, avrupa kamuoyunun filistinli esirler meselesine dikkatini çekme girişimlerinin yanı sıra arap ve islam dünyasında da daha fazla yankı uyandırmak için mücadele edeceklerini belirtti.

'yavaş ölüm'

fehd hüseyin, uluslararası hukukun ve insan hakları örgütlerinin filistinli esirlerin israil zindanlarında yavaş bir ölüme terk edilmelerine gözlerini yumduğunu belirterek israil makamlarına yönelik hiçbir hukuki girişimin başlatılamadığını söyledi.

hüseyin’e göre özgür dünya, filistinli esirler konusunda başarısız bir sınav vererek sınıfta kaldı. hüseyin meseleyle ilgilenen tüm bireyleri bu davayı gündemde tutmaya çalışmaya davet ederek, “filistinli esirler meselesi çok net bir şekilde insanlık adaletinin yok olduğunu gösteriyor” dedi.

hüseyin, kamuoyunda etkin rol sahibi olduğunu söylediği arap medyasını da filistinli esirler meselesine büyük öncelik sağlayarak sahip çıkmaya çağırdı.

17 nisan – 17 mayıs tarihleri arasında sürecek olan kampanya, esirlerin aileleriyle dayanışmanın yanı sıra belgeseller, fotoğraf sergileri, reklam ve propaganda gibi sosyal anlamda ses getirecek birçok etkinliğin yapılmasını öngörüyor.

Mahmud Hicazi, 1974'te ilk defa yapılan İsrail-Filistin esir takası anlaşması çerçevesinde serbest bırakılan ilk Filistinli esir. [Al Jazeera]

filistinli esirler günü, ilk defa 17 nisan 1974’te filistinliler tarafından kutlanmaya başlanmıştı.

esirler sorunu

abd arabuluculuğu ile 2013'ün temmuz ayında yeniden başlatılan barış sürecinde diplomatik müzakereleri sürdürmek için israil, 1993 oslo antlaşması'ndan önce mahkûm ettiği 104 filistinli"yi serbest bırakmayı kabul etmişti. 

israil’in bu adımına karşılık filistin tarafı da süreç sonuna kadar bm’de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı haklardan dolayı israil’i uluslararası mahkemelere ya da kuruluşlara götürmeme taahhüdünde bulunmuştu.

israil anlaşma çerçevesinde son 9 ayda toplam 78 filistinli mahkûmu üçer aylık periyotlarla serbest bırakmıştı. anlaşma gereği 29 mart cumartesi günü de son 26 mahkûmun bırakılması gerekiyordu.

daha sonra israil makamları yaptıkları açıklamada dördüncü grup mahkûmlarını serbest bırakmayı reddetmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;