Ekonomi

Fitch Türkiye'nin notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü. S&P de Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e indirdi.

Konular: Ekonomi, Türkiye
[Fotoğraf: DHA]

uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu fitch, türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu, 'yatırım yapılabilir' düzeyinin bir basamak altına (bb+) çekti. not görünüm ise 'durağan' olarak açıkladı.

fitch'in açıklamasında, ekonomik büyümenin 2016 yılının 2'nci yarısında keskin bir şekilde düştüğü ve türkiye'nin son yıllardaki performansının altında olduğu belirtilerek, hızla toparlanmasının beklendiği belirtildi.

fitch, 2016 yılının 3. çeyreğinde yüzde 1.8 olarak gerçekleşen daralmanın ardından bir kıpırdanma beklendiğini ancak bu kıpırdanmanın türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi ve güvenlik koşulları, kısa vadede tl'nin değer kaybı ve düşük iç talep nedeniyle zayıf kalacağını belirtti. fitch ayrıca başkanlık sistemine yönelik eğilimin gerçekleşmesinin türkiye'ye denetim ve dengelerin zayıfladığı bir sistem getireceğini savundu.

fitch'in açıklamalarıyla türkiye, 'yatırım yapılabilir' düzeyindeki notunu yitirirken azerbaycan, bahreyn ve portekiz ile aynı düzeye geriledi.

s&p'den kredi notu açıklaması

bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu standard & poor's (s&p) da, türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "bb", yerli para cinsinden notunu "bb+" seviyesinde korurken, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e indirdi.

açıklamada para politikasının kur ve enflasyon baskılarına cevabının yeterli olmadığı bildirilirken, enflasyon ve kur baskılarının türkiye'deki şirketlerin ve bankaların finansman gücünü zayıflatarak büyümeyi olumsuz etkileyebileceği belirtildi.

türkiye ekonomisinin geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,8 daraldığını ifade eden kuruluş, 2016'da ekonominin yaklaşık yüzde 2 büyüdüğünün tahmin edildiği ve bu sene de ekonomik büyümenin yüzde 2,4 olacağının öngörüldüğü kaydedildi.

s&p, daha önce yaptığı 2017 büyüme tahmininde türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2 büyümesinin beklendiğini açıklamıştı. 

kaynak: dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;