Sağlık

Folik aside önceden başlayın

Anne adaylarını uyaran kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, hamile kalmadan folik asit kullanılmaya başlanmasını ve gebeliğin ilk 3 ayında da devam edilmesini öneriyor.

Konular: Sağlık
Sağlıklı bir bebeğe sahip olmak için düzenli folik asit alınması öneriliyor (Shutterstock)
Sağlıklı bir bebeğe sahip olmak için düzenli folik asit alınması öneriliyor (Shutterstock)
sağlıklı bir gebelik için anne olmayı düşünenlere 4,5 ay süreyle folik asit kullanmaları önerildi. istanbul tıp fakültesi kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalı öğretim üyesi prof. dr. faruk buyru, anomali riskini azaltmak için anne adaylarının gebe kalmadan en az 6 hafta önce folik asit kullanımına başlaması ve gebeliğin ilk 3 ayı boyunca kullanımı sürdürmesi gerektiğini söyledi ve ekledi:
sgk folik asit ilaçlarını ödüyor
"folik asit içeren çoğu ilaç ve vitamin sgk kapsamında ödenmektedir. dünya sağlık örgütü de gebelikte folik asit ve demir kullanımını önermektedir. zaten pek çok kadın da durumun farkında olup, gebe kalmayı planladığında folik asit kullanımına başlamaktadır."
hücre büyümesi, bölünmesi ve oluşan dna hasarlarının onarılması açısından önemli bir vitamin olan folik asitin asıl amacının, doğacak bebekte nöral tüp defekti denilen anomali riskini azaltmak olduğunu belirten prof. dr. faruk buyru, şöyle konuştu:
"nöral tüp defektlerispinabifida, meningomyelosel, anansefali gibi beyin ve omurilik ile ilgili gelişim bozukluklarıdır. kötü beslenen, sosyoekonomik düzeyi düşük kişilerde daha fazla görülür. bu anomaliler gebelik esnasında anne kanında alfafetoprotein (afp) denilen maddenin yükselmesine neden olurlar. ultrasonografi ile veya anne kanında afp bakılması ile anlaşılabilirler. çoğunlukla tedavisi yoktur ve gebeliğin sonlandırılmasını gerektiren anomalilerdir." 
gebeliğin oluştuğu dönemde düzey yüksek olmalı
gebeliğin oluştuğu dönemde annenin kan folik asit düzeyinin yüksek olmasının önemine işaret eden prof. dr. faruk buyru, şunları söyledi:
"gebelik oluştuktan sonra folikasite başlamanın, nöral tüp defektini önleme açısından yararı yoktur. gebelikte kullanım kan yapımı açısından yarar sağlar. bu etki gebeliğin 20. haftasından sonra daha belirgindir. folik asit ve b12 eksikliği megaloblastik anemi denilen anemiye neden olabilir." 
prof. dr. faruk buyru, son yıllarda gebelikte folik asit kullanımının, doğacak bebekte otizm riskini azalttığına ilişkin çalışmalar bulunduğunu dile getirerek, norveç'te yapılan ve 100 bini aşkın anne adayını kapsayan bir çalışmada, folik asit kullanan anne adaylarının çocuklarında otizm riskinin, kullanmayanların yarısından az olduğunu vurguladı.
folik asitten zengin sebzeler 
folik asit ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunuyor.prof. dr.faruk buyru, beslenme yoluyla folik asit almak isteyenlere de şu uyarılarda bulundu:
"anomali riskini azaltmak için gebe kalmadan en az 6 hafta önce başlanmalı ve gebeliğin ilk 3 ayı boyunca kullanımı sürdürülmelidir. normal beslenen bir kadının diyetle aldığı folik asit günde 0.18-0.20 miligram kadardır. gebe kalmayı planlayan bir kadının günlük folik asit gereksinimi ise 0.66-0.70 miligramdır. aradaki farkı diyetle karşılamaya kalksak günde 500 gram ıspanak veya 900 gram brokoli tüketmemiz gerekir. bu nedenle anne adaylarına gebe kalmadan 6 hafta önce başlamak üzere günlük en az 0.4 miligram folik asit kullanmaları önerilmektedir. eğer anne adayı daha önce nöral tüp defektli bir gebelik yaşadıysa, korunma için önerilen doz 4 miligramdır. çünkü daha önce ntd'li gebelik, sonraki gebeliklerde de riski önemli ölçüde artırmaktadır. bu gereksinim de ancak folik asit veya multivitamin preparatları ile karşılanabilir."
kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;