1915 olayları

Fransa Anayasa Mahkemesi '1915' kararını iptal etti

Fransa Anayasa Mahkemesi, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımamayı "nefret suçu" kapsamına sokan ve ceza yolu açan yasayı iptal etti. Mahkeme, kararında, "Bu yasa, ifade özgürlüğüne gereksiz ve orantısız bir saldırıdır" dedi.

yüksek mahkemenin kararında, geçen yıl sonunda yasalaşan tasarının "zaten var olan nefrete teşvikle ilgili yasaların yanında gerekli olmadığı" vurgulandı.

kararda, "bu yasa, işlendiği zaman suç teşkil etmeyen olaylar hakkında yorumda bulunmayı cezalandırma yolu açıyor. aynı zamanda yasa normalde tarihi tartışmalarla kararlaştırılması gereken olay ve ifadelerin yasallığı konusunda belirsizliğe neden oluyor. dolayısıyla bu yasa, ifade özgürlüğüne gereksiz ve orantısız bir saldırıdır" denildi.

yasanın ulusal meclis ve senato'dan geçmesi, türkiye'nin ve fransa'daki türk toplumunun tepkilerine neden olmuş, ilgili madde daha sonra bir anayasa hukukçusu ve türk derneklerinin başvurusuyla nihai karar merci olan anayasa mahkemesi'ne götürülmüştü.  

yasal değişiklikte 1915 olaylarıyla ilgili iddialara yönelik doğrudan herhangi bir ifade bulunmuyordu. ancak yasanın, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımamayı "nefret suçu" kapsamına sokarak, bu konuyla ilgili cezalandırmanın önünü açacağı belirtiliyordu.

bu yasaya göre bir kişiye 1 yıl hapis ve 40 bin avro para cezası verilebilecekti.

fransa'da nicolas sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde kabul edilen benzer bir yasa da anayasa mahkemesi tarafından, "ifade hürriyetini sınırlandırdığı" gerekçesiyle iptal edilmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;