G20
G20 açılım gruplarından destek çağrısı
B20, C20, L20, T20, W20, Y20'yi temsil eden G20 açılım gruplarınca mülteci kriziyle ilgili hazırlanan bildiride, "Suriyeli mültecilerin çoğunluğunu barındıran Lübnan, Ürdün, Irak ve Türkiye'deki kalkınma programlarının desteklenmesi" çağrısında bulunuldu.
g20 liderler zirvesi öncesinde, basın merkezinde düzenlenen toplantıya tobb başkanı rifat hisarcıklığlu (sağ 3), türk-iş genel başkanı ergün atalay (sağ 2), ituc genel sekreteri sharon burrow (solda), t20 başkanı güven sak (sağ 5), civil 20 (c20) başkanı zeynep bodur okyay (sağ4) ve y20 başkanı emre cenker (sağda) katıldı.
iş dünyasını (b20), sivil toplumu (c20), işçileri ve sendikaları (l20), akademik dünyayı (t20), kadınları (w20), gençleri (y20) temsil eden g20 açılım grupları, mülteci kriziyle ilgili bildiri hazırladı. pazar günü başlayacak liderler zirvesi öncesi hazırlanan bildiride, "suriyeli mültecilerin çoğunluğunu barındıran lübnan, ürdün, irak ve türkiye'deki kalkınma programlarının desteklenmesi" için çağrıda bulunuldu.
bildiride mülteci krizi konusunda daha güçlü bir kolektif eylem ihtiyacı olduğu belirtildi. suriyeli mültecilerin çoğunluğunu barındıran lübnan, ürdün, irak ve türkiye'deki kalkınma programlarına destek çağrısında bulunulan bildiride, şu ifadeler kullanıldı:
"bu konuda g20 tarafından atılacak adımların insani yardımın ötesine geçmesi, mültecilere ve bulundukları ülkelere orta-uzun vadeli ekonomik desteği kapsaması büyük önem arz ediyor. yapısı, jeopolitik ve iktisadi etkisi, ekonomik koordinasyon odağıyla g20, böyle bir desteği temin etme açısından en uygun pozisyonda yer alıyor. dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ülkelerin liderleri, bu durumun çözümlenmesi için harekete geçme sorumluluğuna sahipler."
bildiride, g20'den talep edilen konu başlıkları da şöyle:
- mültecilerin çalışma hakkını tanımalı ve bu hakkı hayata geçirmek için önlemler almalı
- uluslararası dayanışmanın ruhu içinde, komşu ülkelere kaçmak zorunda kalan mültecilerin adil oranlarda yeniden yerleştirilmeleri için sorumluluk almalı
- dünya bankası, birleşmiş milletler ve diğer uluslararası kurumları, mülteciler için istihdam olanakları yaratan bölgesel ve ulusal kuruluşların çalışma programlarıyla beraber hareket etmeleri için yönlendirerek, mültecilerin entegrasyonunu desteklemeli
- mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerdeki ulusal kuruluşlarla çalışarak, mültecilerin kapasitelerini artırmaya yönelik beceri geliştirme programlarını başlatmalı ve finanse etmeli
- mültecilere ve ev sahibi toplumlara fayda sağlayacak yeni ve inovatif ekonomik aktiviteleri teşvik etmek için somut adımlar atmalı
- mülteci ihtiyaçları ve ev sahibi ülkelerdeki sosyal koruma programları için finansmanı artırmalı
- mültecilerin daha derin entegrasyonunu desteklemekle beraber ev sahibi ülkelerdeki sosyal hizmetlerin üzerindeki yükü hafifletmek için, eğitim ve sağlık gibi temel sosyal hizmetlere yatırım yapmalı. bu yıl g20 başkanlığını yürüten türkiye, bir çoğu yıllardır ülke sınırları içerisinde yaşayan, dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır.
kaynak: aa
Yorumlar