Mısır'da darbe dönemi

'Gazetecileri serbest bırakın'

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Mısır'da 104 gündür haksız suçlamalarla gözaltında tutulan Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Bahir Muhammed'in koşulsuz serbest bırakılmaları için Mısır makamlarına çağrıda bulundu.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Dünyanın birçok yerinde gazeteciler için gösteri düzenlendi. [AFP]

sınır tanımayan gazeteciler kuruluşu yayınladığı açıklamada, gazetecilerin haber yapma hürriyetinin engellenemeyeceğini söyledi.

açıklamada, mısır hükümeti ve savcılarının kanunlara saygı duymasını isteyen kuruluş, basın mensuplarının görev yapma hakkının anayasada güvence altına alındığı söyledi.  

mevcut durumun ülke kanunları ile çeliştiğini ifade eden kuruluş, görevleri başında bulunan gazetecilerin tutuklanmasının kanuna aykırı olduğunu altını çizdi.

6. duruşma 22 nisan’da

savcılar ise beşinci duruşmada mahkemeye al jazeera ekibine yönelik suçlamalarını desteklediğini iddia ettikleri video görüntüleri sundu. mahkeme kıdemli muhabir peter greste'nin kenya'dan yaptığı haberlerle sky news arabia kanalının mısır'la ilgili yayınlarını izledi.

savunma avukatları izletilen görüntülerin dava konusuyla ilgisi olmadığını söyledi.

mısır'daki askeri darbeden sonra gözaltına alınan al jazeera muhabiri peter greste ile prodüktörler muhammed fehmi ve bahir muhammed, yalan haber yaymak ve terör örgütü ilan edilen müslüman kardeşler teşkilatı ile işbirliği yapmakla suçlanıyor.

 al jazeera suçlamaları reddediyor ve çalışanlarının hemen serbest bırakılmasını istiyor.

şami açlık grevinde

haksız suçlamalarla mısır hapishanelerinde tutulan dördüncü al jazeera çalışanı abdullah şami 23 ocak'tan beri açlık grevinde ve durumu ağırlaşıyor. altı aydır hapiste tutulan şami'nin gözaltı süresi 13 mart'ta 45 gün daha uzatıldı.

15 haziran'da gözaltına alınan diğer al jazeera çalışanı muhammed bedr, 5 şubat'ta serbest bırakıldı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;