Haber

Gazze’de ateşkes kısa sürdü

İsrail ve Filistin'in Mısır'ın arabuluculuğunda aldığı silah bırakma kararı bir günü dolduramadı, taraflar yeniden çatışıyor.

Haberin Öne Çıkanları

İsrail'dem misilleme

İsrail, çatışmalar sırasında Gazze’ye 200 roket attı. [Reuters]

filistin gazze’de salı günü mısır aracılığıyla üzerinde uzlaşılan ateşkesin ardından, israil ve filistin tarafından karşılıklı saldırılar geldi. 

salı günü gazze’deki silahlı gruplar sekiz roket ve havan topu ateşleyerek israil’de bir yerleşim yerini vurdu. saldırıda bir israilli hafif yaralandı. birkaç saat sonra ise israil karşılık verdi ve savaş uçakları misilleme yaparak gazze’nin kuzeyinde iki ayrı noktayı hedef aldı.

filistinli güvenlik kaynakları bu saldırılardan sadece birini doğrularken, tel aviv yönetiminden tarafından yapılan açıklamada ordunun gazze şeridi’nde 'terör hücresi' olduğu belirtilen iki alanın vurulduğu duyuruldu.

ateşkes anlaşmasına göre israil ve füze saldırılarının çoğunu düzenleyen islami cihad üyelerinin, karşılıklı olarak saldırılarını durdurması gerekiyordu.

taraflar arasında 26 kişinin ölümüne neden olan çatışmalar cuma günü israil’in bir filistinli militan liderini öldürmesinin ardından başlamıştı. bunun üzerine filistinli silahlı gruplar israil’e arka rakaya roket atmış ve beş kişi yaralanmıştı.

israil ise buna füze saldırılarıyla karşılık vermiş, silah depolarını ve silah üretim tesislerini hedef almıştı. israil, çatışmalar sırasında gazze’ye 200 roket atmıştı.

yaralı çocuk öldü

son olarak, israil saldırılarında yaralanan gazzeli bir çocuk hayatını kaybetti. gazze acil servis sözcüsü edhem ebu selmiye, yedi yaşındaki bereke el mugrabi’nin cumartesi günü israil’in gazze şeridine yönelik bombalı saldırısı sırasında yaralandığını söyledi.

israil'in son hava saldırılarında ölenler arasında islami cihad örgütünün askeri kanadı el kudüs tugayları'nın iki üyesi de vardı. gazze'nin kuzeyindeki cebaliye mülteci kampı'na düzenlenen saldırıda ise 65 yaşındaki bir filistinli ve kızı, yaşamlarını yitirmişlerdi.

abd'nin new york şehrinde pazartesi günü bir araya gelen ‘ortadoğu dörtlüsü’ (abd, rusya, ab, bm) israil’le gazze arasındaki çatışmayı görüştü. ateşkese dair bir işaret verilmeyen toplantıda taraflara itidal çağrısı yapılmıştı.

kaynak: al jazeera 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;