Gazze

Gazze'de ikisi gazeteci altı ölü

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde patlamamış bir İsrail füzesini imha etme çalışması sırasında meydana gelen patlama sonucu ikisi gazeteci en az altı kişi hayatını kaybetti.

Konular: Ortadoğu
Obama'nın 225 milyon dolar askeri yardımı onayladığı İsrail, 7 Temmuz'dan bu yana Gazze'yi harabeye çevirdi. [Fotoğraf: Reuters]

gazze'de mısır'ın ablukayı hafifletme teklifi üzerinden kalıcı ateşkes sağlama çalışamaları sürerken israil'in patlamayan füzeleri de insan öldürmeye devam ediyor.

gazze şeridi'nin kuzeyinde patlamamış bir israil füzesini imha etme çalışması sırasında meydana gelen patlama sonucu biri gazeteci en az 6 kişi hayatını kaybetti.

al jazeera'ye bilgi veren gazze sağlık kaynakları, kuzeydeki beyt lahya'daki patlamada bomba imha ekiblerinin yanı sıra iki gazetecinin de hayatını kaybettiğini duyurdu. 

içişleri bakanlığı'ndan bir yetkili de "beyt lahya'da bir israil füzesini etkisiz hale getirmeye çalışan bir grup bomba imha ekibi hayatını kaybetti" açıklamasını yaptı. 

ölenler arasında italyan gazeteci simone camelli ile prodüktörü ali abu afaş da bulunuyor. 

patlamada ap ajansının fotoğrafçısı hatem musa da ağır yaralandı.  

kahire'de ateşkes çalışmaları 

gazze’de israil’in tonlarca bomba ve füze eşliğinde 2 binden fazla filistinliyi öldürmesinin ardından kahire’de kalıcı ateşkes sağlamak için görüşmeler sürüyor.
pazartesi saat 00:01’de başlayan 72 saatlik ateşkes bu gece yarısı dolacak.

kahire’deki genel istihbarat merkezi’nde mısır arabuluculuğundaki görüşmelerde henüz net bir sonuca varılamadı.
filistin heyetinin başkanı ve filistinb devlet başkanı mahmud abbas’ın yardımcılarından olan azam el ahmed, görüşmelerin iyi gittiğini belirtip, “görüşmeler çok hassas bir aşamada, gece yarısından önce bir anlaşmaya varmayı ümit ediyoruz" dedi.

israil ablukayı tamamen kaldırmaya yanaşmıyor

filistin ve hamas tarafı israil’in 8 yıldır gazze’ye nefes aldırmayan ablukasının bitmesini talebinde ısrarcı.
israil tarafıysa ablukayı tamamen kaldırmaya yanaşmayıp, iki küçük kıyı yerleşim bölgesi ile altı sınır kapısında ki kısıtlamaların hafifletilmesini teklif etti. ayrıca gazze’nin tamamen silahsızlandırılmasını şart koştu.
hamas teklife ret yanıtını verdi.

başmüzakereci el ahmed, “israil bizimle sanki filistindelgasyonuymuş gibi müzakere ediyor ama kafalarındaki hamas- el fetih ayrımı daha büyük” diye konuştu. ahmed, “"biz filistinli insanların haklarını en önde tutuyoruz." diye ekledi.
israil'in 8 temmuzda başlattığı gazze'ye saldırılarında 2 bine yakın kişi öldü.israil tarafında ise çoğu asker olan 67 kişi öldü.

kaynak: al jazeera, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;