Gazze

'Gerekirse hava köprüsü kurarız'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ramazan Bayramı öncesi Gazze'ye yardım için çabaların artacağını söyledi, "Gerekirse İstanbul'dan Gazze’ye bir hava köprüsü kurarak elimizdeki tüm imkanlarımızla acının dinmesine çalışacağız" dedi.

Davutoğlu "Bir İsrail askeri kaçırıldı diye ateşkes sonlandırılmışsa ateşkesten sonra 70 Filistinlinin ölmesinin de hesabı sorulmalı" dedi. [Fotoğraf: Reuters]

gazze’de kalıcı ateşkesin sağlanması için diplomatik çabalarını sürdüren davutoğlu konuyla ilgili açıklamasında "sayın başbakanımızla bir kez daha istişare ettik. gerekirse istanbul'dan gazze’ye bir hava köprüsü kurarak dahi elimizdeki bütün imkanlarımızla bu acının dinmesine çalışacağız" dedi.

davutoğlu bm genel sekreteri ban ki-moon’un gazze’deki geçici ateşkesin 24 saat süreceğini kendisine teyit ettiğini belirterek "ben sayın ban ki-moon ile bir kez daha görüştüm. sayın ban ki-moon da bm genel sekreteri olarak, bugün filistin saatiyle 14.00'de başlayan ateşkesin 24 saat süreceği konusunu teyit ettiler ve bu konuda destek vereceklerini ifade ettiler. bu bizim için önemli bir gelişme, çünkü yarın filistinli kardeşlerimiz bayramı kutlayacaklar" ifadelerini kullandı.

ateşkes sürecinin içinde mısır ve filistin devlet başkanı mahmud abbas'ın olduğunu belirten davutoğlu, şöyle devam etti:

"bunun da altını özellikle çizmek istiyorum. filistin devlet başkanı sayın abbas'ın türkiye ziyaretleri ile bu mekanizma kuruldu. türkiye, katar, amerika, filistin yönetimi ve hamas arasında kurulan mekanizma, burada karar altına alınmıştı. şöyle bir kanaat uyansın istemem. filistin yönetimi ve sayın abbas bu sürecin içindedir. aynı şekilde mısır da bu sürecin içindedir. mısır'a karşı, mısır'ı engelleyici bir çaba değil, bu aksine, sayın kerry kahire'de bu temasları yürüttü. bir taraftan mısır tarafıyla, bir taraftan israil tarafıyla da sürekli görüştü. dolayısıyla öyle bir kanaat uyanmasını hiç arzu etmeyiz. bir tarafta türkiye ve katar, diğer tarafta mısır, israil. bu değil. önemli olan oradaki kan ve gözyaşının dinmesi için herkesin elinden geleni yapması"

hamas'tan ateşkes, israil'den ret

israil'in ateşkesi bozarak gazze'yi yeniden vurmaya başlamasının ardından hamas, birleşmiş milletler'in sunduğu 24 saatlik ateşkes önerisini kabul ettiğini açıkladı. saldırılarına devam eden israil ise ateşkesi reddetti.

hamas kabul edilen ateşkesin bugün 14.00 itibariyle başlayacağını duyurdu.

israil’in sabah saat 10’da başlayan bombalı saldırıları öğlen saatlerinde yavaşlarken öğleden sonra ise yeniden şiddetlendi.

gazze ile israil sınırındaki filistin yerleşim birimleri füzelerle vuruluyor. ordu yetkilileri sınır bölgesinde vurduğu evlerde izzettin kassam tugayları üyelerinin olduğunu iddia ediyor.

hastane yetkilileri ise ölen veya hastaneye kaldırılanların sivil olduğunu söyledi.

gazze'deki al jazeera muhabirine göre, bombalanan evlerin enkazına ambulans veya kurtarma ekipleri hâlâ ulaşamadı. hareket halindeki araçlar ve siviller bombalar veya keskin nişancılar tarafından vuruluyor. hastanelerde de ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanıyor.

'bayramda insanlar evlerine dönebilsin diye'

hamas sözcüsü sami ebu zuhri, bayramda insanların evine dönebilmesi ve ambulansların güven içerisinde çalışabilmesi için ateşkesi kabul ettiklerini söyledi. ancak zuhri, 24 saatlik ateşkesin kabulünün 7 günlük ateşkes önerisini de kabul edecekleri anlamına gelmediğini belirtti.

zuhri, "halkımızın yararı için bu ateşkes önerisini kabul ettik. israil ateşkes tanımıyor. halkımızı bombalıyor. insanların evlerine dönmesine izin vermiyor." dedi.

bu ateşkes anlaşmasının herhangi bir görüşme ya da plana bağlı olmadığını belirten zuhri, "görüşmeler bir yandan devam ediyor. şu ana kadar belirgin bir sonuç vermedi. ateşkes durumu olsa da olmasa da bu görüşmeler yürüyor." diye konuştu.

ölen 13 filistinli birlikte israil'in 7 temmuz'da başlayan saldırılarında ölenlerin sayısı 1072'ye, yaralananların ise 6 bin 20'ye yükseldi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;