Türkiye

'Gerekirse herkesi tahliye ederiz'

Ekonomi Bakanı Zeybekci Irak'taki gelişmeler için "Gerekirse oradaki vatandaşlarımızın tamamını tahliye eder ve işlerimizin tamamını durdurmak zorunda kalabiliriz" dedi.

Konular: Türkiye, IŞİD, Ekonomi
Zeybekci rehinelerin kurtarılması halinde dahi Türkiye açısından bölgedeki sorunun bitmediğini söyledi. [AA]

a haber televizyonunun yayınına katılan nihat zeybekci irak'ta çalışan türk vatandaşları ve ülkedeki yatırımlarla ilgili risk durumuna yönelik soruyu yanıtladı.

zeybekci, kayıt dışı çalışanlarla beraber 30 bine yakın vatandaşın irak sınırları içinde iş yaptığını ve bölgedeki olumsuz hava nedeniyle hemen herkesin etkilendiğini, sürecin böyle devam etmesi halinde sorunlar yaşanacağını söyledi.

bakan, "gerekirse oradaki vatandaşlarımızın tamamını tahliye eder ve işlerimizin tamamını durdurmak zorunda kalabiliriz" dedi.

bölgeye yönelik ihracatta tedbirlerin alındığı bir dönemden geçildiğine işaret eden zeybekci, bunun nedeni olarak habur'dan zaho'ya yapılan yük aktarımında kürt bölgesinin sorunlu olmasını ve bu yüzden habur geçişlerinde ciddi bir azalma yaşanmasını gösterdi.

cari açık

zeybekci, rehin tutulan vatandaşlar kurtarılsa dahi türkiye açısından bölgedeki sorunun bitmediğini, ihracatta ikinci pazar olan irak'ın bir an önce normale dönmesinin ülke ekonomisi için kritik olduğunu vurguladı.

irak'taki krizle petrol fiyatlarında yaşanan sıçramanın cari açığa yansımasına yönelik soruya karşılık zeybekci, son dönemde cari açıkta öngörülenin çok üzerinde bir düzelme yaşandığını, cari açığın yılın ilk dört ayında yüzde 33 azaldığını kaydetti.

zeybekci, buna bağlı olarak, şu anki olumsuz ortamın cari açık üzerinde kuvvetli bir etki yaratmasının öngörülmediğini ifade etti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;