Bilim-Teknoloji

Gezegen oluşumuna ait en net görüntü

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) gökbilimcileri, ALMA teleskobunu kullanarak genç bir yıldızın etrafındaki gezegenin oluşumuna ait en net fotoğrafı elde etmeyi başardı.

Konular: Bilim-Teknoloji
HL Tau ve çevresini saran gezegen diskleri net bir şekilde görüntülendi. [Fotoğraf: ESO]

gökbilimciler, henüz 1 milyon yıl yaşındaki bir yıldızın oluşum sürecine ait son derece detaylı bir görüntü elde etmeyi başardı. hl tau adı verilen yıldız, etrafını saran kozmik materyalin oluşturduğu gezegen diski ile görüntülendi. gökbilimciler, hl tau gözleminin milyarlarca yıl önce güneş sistemi'nde yaşanan manzaralardan birini temsil ettiğini belirtti.

elde edilen görüntünün merkezinde, dünya'dan yaklaşık 450 ışık yılı mesafede yer alan boğa (taurus) takımyıldızı'nda yer alan hl tau yıldızı yer alıyor. yıldızın etrafındaki kütlenin ilk başta gaz olduğunu düşünen bilim insanları, daha sonradan bu materyallerin gezegen ve asteroidleri meydana getiren gezegen diskleri olduğunu fark etti. yıldızların gaz ve tozlarından meydana gelen ve birleşerek kozmik cisimleri oluşturan materyallerin, 1 milyon yıl kadar genç yaştaki yıldızların etrafında oluşabileceği bilinmiyordu.

eso, gezegen diskleri arasındaki mesafenin, gezegen ve asteroidlerin oluşum sürecine girildiğine işaret ettiğini belirtti. hl tau'nun çekim kuvvetinin etkisiyle etkileşimleri giderek artan kozmik materyaller, zamanla yıldızın yörüngesinde konumlanan kozmik cisimlere dönüşecek.

HL Tau Boğa Takımyıldızı'nda yer alıyor.
[[Fotoğraf: ESO]]

güneş sistemi’nin geçmişini gösterecek

bbc'ye yorumda bulunan oxford üniversitesi'nden dr. aprajita verma, 'olağanüstü bir keşfe imza atıldığını' belirterek, 'alma'nın gelecekteki keşifler için harika bir araç olacağını' ifade etti. verma, 'hl tau çevresindeki gezegen disklerinde sandıklarından çok daha hızlı bir oluşum yaşandığını ve bugüne kadar teoriye bağlı olan düşüncelerin değişeceğini' belirtti.

gözlemin yapıldığı alma teleskobu, 66 radya teleskobun oluşturduğu bir ağdan meydana geliyor. eso, hl tau'ya ait görüntünün alma'nın en yeni ve güçlü gözlem moduna girmesiyle elde edildiğini açıkladı. gökbilimciler, hl tau sayesinde güneş sistemi'nin yaklaşık 4.6 milyar yıl önceki oluşumu hakkında çok daha kesin bilgiler elde etmeyi umuyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;