Bilim-Teknoloji

Google'da bilgi doğrulama dönemi başladı

Google, haber ve makaleler için bilgi doğrulama hizmetine başlıyor. Sistemi kısa süre sonra Türkiye'de de etkinleştirmesi beklenen Google, bu amaçla Doğruluk Payı adlı grupla çalışmaya başladı.

Konular: Bilim-Teknoloji

dünyanın en çok kullanılan arama motoru google, ekim ayında üzerinde çalışmaya başladığı bilgi doğrulama hizmetini, küresel anlamda kullanıma açtığını duyurdu. yalan haber ve sahte bilgilere karşı, kullanıcılara doğrulanmış bilgilerin olduğu makaleler sunulacak.

özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması ve internet erişiminin artmasıyla her gün milyarlarca kişi internetten sorguladıkları bilgilerin ve haberlerin güvenilirliğine bağlı olarak karar alıyor, fikir ediniyor.

bilhasa seçim dönemleri öncesi ve sağlıkla ilgili konularda yanıltıcı bilgilere karşı savaş açan google, bilgi doğrulama hizmeti veren yüzden fazla kuruluşla işbirliği yaparak arama sonuçlarına ve haberlerine bilgi doğrulama (fact check) imkanı getiriyor.

doğru bilinen yanlışlar ve yalan haberler söz konusu olduğunda kullanıcılar artık makale linklerinin yanında google'ın koyacağı ek bilgi doğrulama bilgilerini görecek, doğrulanmış haber kaynakları üste çıkacak. ayrıca iddiaların kime ait olduğu ve doğrusunun kim tarafından ortaya çıkarıldığı da yazacak. bir konuda uzman veya otorite olduğu algoritmalarla belirlenen kişi veya kurumların sayfaları üstte görünecek.

bilgi doğrulayıcıların tüm haberleri kontrol etmeye yetişemeyeceğinin altını çizen google, kullanıcı geri bildirimini de dikkate alacaklarını belirtti. ayrıca bir bilgiyle alakalı farklı doğrulama şirketlerinin farklı sonuçlara varabileceğini de ekledi.

hizmet, önce brezilya'da test faaliyetine başladı. jigsaw isimli bilgi doğrulama şirketiyle çalışan ekip, başarılı sürecin sonunda sayıyı artırdı. bilgi doğrulamada duke üniversitesi'nin geliştirdiği sistem temel alındı. google, yayıncıların schema.org sitesindeki talep formatına eksiksiz uymasını istiyor. ayrıca duke üniversitesi'nin geliştirdiği bilgi paylaşma sistemi de kullanılabilecek.

sistemin kısa süre sonra türkiye'de de etkinleştirilmesi bekleniyor zira google türkiye, doğruluk payı isimli grupla çalışmaya başladı.

kaynak: google blog

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;