2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

Gül AKP'ye dönüyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın mensuplarına verdiği veda resepsiyonunda “Cumhurbaşkanlığı bittikten sonra şüphesiz ki partime döneceğim bu doğal olan şeydir” dedi. Gül bu açıklamaları AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu toplantısı devam ederken yaptı. Gül kendisinin Başbakanlığına karşı çıkanlarla ilgili soruya ise “O konulara girmem, muhakkak ki benim de kendi fikirlerim vardır” yanıtını verdi.

Konular: Türkiye
Gül Köşk veda main
Cumhurbaşkanı Gül Köşk muhabirlerine veda resepsiyonunda önemli mesajlar verdi. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

cumhurbakanı abdullah gül çankaya köşkü’nde basın mensupları ile veda resepsiyonunda bir araya geldi. sözlerine 12’nci cumhurbaşkanı seçilen recep tayyip erdoğan’ı kutlayarak başlayan gül gazetecilerin sorusunu beklemeden 28 ağustos’ta görevi devrettikten sonra ak parti’ye döneceğini açıkladı:

“cumhurbaşkanı olduğum süre içinde anayasa’nın bana verdiği sorumluluk çerçevesi içinde siyasi kimliğimi doğrusu kenarda tuttum. bütün partilere eşit olmaya çalıştım, bütün milleti kucaklayama çalıştım, buranın kapısını da herkese açtım. tabii ki fiili olarak aslında cumhurbaşkanlığı  bitmiştir. bu ayın sonunda 28’inde devir teslim teslim töreni yapılana kadar resmi olarak türkiye cumhuriyeti cumhurbaşkanıyım. cumhurbaşkanlığı bittikten sonra şüphesiz ki partime döneceğim, doğal olan şeydir. inanıyorum ki türkiye çok güçlü bir şekilde yoluna devam edecektir.”

gül bu açıklamayı yaparken ak parti’de kongre tarihinin görüşüldüğü merkez karar ve yürütme kurulu toplantısı devam ediyordu ve kongre tarihi henüz belli değildi. parti dönme kararını açıklayan gül’e "kongre'de aday olacak mısınız?" sorusu da yöneltildi:

“cumhurbaşkanlığı sıfatım devam ediyor, dolayısıyla devam ederken burada kesmek isterim ben. en doğal ve tabi olan şeyi söyledim gerçekten elimden geldiği kadar milletimize devletimize hizmet ettim. bundan sonra da cumhurbaşkanlığı görevini yapmış insanlar bu hizmetlerini  çeşitli safhalarda sürerler.”

kongrenin 28 ağustos’tan, yani görevi devretmeden önce toplanması durumunda ne yapacağının sorulması üzerine ise gül “benim söyleyeceğim bu kadar. israr etmeyin, bundan sonra söyleyeceğim şeyler  bu sıfatı taşıyan kişi olarak bu zamana kadar dikkat ettiğim şeye pek yakışmaz” dedi.

‘ geleceğe bakarım’

gül'e görev süresi boyunca kendisine eleştirler yöneltildiği hatırlatıldı, "7 yıl nasıl geçti?" diye soruldu. gül bu soruya, “artılarıyla eksileriyle bu yedi yıl geçti, yedi yıl içinde çok şey oldu. nasıl seçildiğimi biliyorsunuz. geçmişle çok uğraşmam hep geleceğe bakarım” karşılığını verdi. "kırıldıklarınız oldu mu?" denmesi üzerine ise gül “ şüphesiz ki, ben doğrusu sabırla problemlerin aşılması  yönünde davrandım, nelerin olduğunu hep hatırlarsınız. hayrünisa hanım cumhurbaşkanı eşi olduğunu çankaya’dan önce türkiye dışında anladı. bu kadar söylemek isterim” dedi. 

‘ benim de kendi fikirlerim var’

gül kendisinin 7 yıl önce cumhurbaşkanı seçilmesine karşı çıkanların ve kampanya yürütenlerin bile bugün farklı bir noktaya geldiğini belirtti. bunun üzerine cumhurbaşkanı gül’e “ şimdi de abdullah gül başbakan olmasın diyen kampanyalar var”  hatırlatması yapıldı: 

köşk veda muhabir article
Cumhurbaşkanı Gül Köşk muhabirleriyle hatıra fotoğrafı da çektirdi.
[[Fotoğraf: Anadolu Ajansı]]

“onlar ayrı konular onlara girmek istemem, bunların hepsi ,herkes konuşur, tartışır. muhakkak ki benim de kendi fikirlerim vardır, onları konuşacak arkadaşlarım ile konuşurum.”

basına vedayı öne çekti

çankaya köşkü’nde basın mensuplarına verilen veda resepsiyonunun 15 ağustos’ta düzenleneceği duyurulmuştu. ancak bu resepsiyon 11 ağustos’a alındı. resepsiyonun öne çekilerek ak parti mkyk toplantısının yapılacağı güne alınması, "gül seçimin ardından mesajlarını hemen verecek" şeklinde yorumlandı. abdullah gül ise yaptığı açıklamada milletvekilleri ve devlet erkanının davetli olduğu diğer resepsiyonları hatırlatarak “ sizler sormak isteyeceksiniz , başkaları da olacak. dolayısıyla o kalabalıkta, o ayaküstü bu zor olacak. misafirlerimle  son defa burada meşgul olmak istiyorum. daha önce rahat konuşayım istedim” dedi.

gül daha sonra resepsiyona katılan gazeteciler ve cumhurbaşkanlığı basın bürosunda çalışan görevlilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;