Türk dış politikası

Gül'den İsrail'e uyarı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'i Gazze'ye yönelik hava saldırılarını durdurmaya çağırdı. Gül, "İsrail kara harekâtı yapmaya kesinlikle tevessül etmemelidir" dedi. Gül, İsrail ve Filistin arasında barış müzakerelerinin de tekrar başlamasını istedi.

abdullah gül main
Cumhurbaşkanı Gül cuma namazı çıkışı soruları yanıtladı. [Fotoğraf: Zeki Öztürk/Al Jazeera]

cumhurbaşkanı abdullah gül, israil'in gazze'ye yönelik hava saldırıları konusunda önce yazılı bir açıklama yaptı, ardından cuma namazı çıkışında sözlü mesaj verdi. gül israil'in islam dünyasında yaşanan karmaşayı fırsat bildiğini savundu: 

"maalesef birkaç gündür israil bu boşluktan istifade edercesine filistinlileri bombalamakta ve tam dünyanın gözü önünde masum insanları öldürmekte. bunu çok tehlikeli bir gelişme olarak görüyorum ve bu saldırıların bir an önce durması için çağrı yapıyorum. israil’in bir kara operasyonuna hazırlandığını görüyoruz. kesinlikle buna tevessül etmemesi konusunda ikaz ediyorum. bunun çok tehlikeli gelişmeler oluşturacağını ve bölgede nefret tohumları ekeceğini söylüyorum. başta birleşmiş milletler ve bölge ülkeleri olmak üzere tüm kesimleri istişareye davet ediyorum."

israil ile ilişkiler

gül'e son saldırıların türkiye ile israil arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği de soruldu:

"öncelikle bu saldırıların durdurulması gerekir, bunlar nefret tohumları ekmektedir ve bu saldırılar sonu alınmaz bir kaosa gebedir. bizim vizyonumuz iki devletin yan yana yaşayacağı bir barış sürecinin başlamasıdır. aslında buna daha fazla önem verilseydi mesafe katedilirdi. ikili ilişkilerimiz en düşük seviyededir, yapılacak şey uluslararası camianın bu tırmanışı durdurmak konusunda israil'e müdahil olmasıdır."

gül saldırılarla ilgili yapılması gerekenleri de yazılı açıklamasında sıraladı: 

"2012'de ilân edilen ateşkes koşullarına geri dönülmeli, filistin halkının vazgeçilmez haklarını geri verecek şekilde barış müzakerelerinin tekrar başlaması için gayret gösterilmelidir. gazze'ye insani yardımın acilen ulaşmasına müsaade edilmelidir."

diğer ülkelerdeki şiddet olayları

gül yazılı açıklamasında sadece israil değil; irak, yemen, libya, afganistan, somali, ukrayna, filistin ve suriye'deki şiddet, terör ve silahlı çatışmaların dünya barışına ve istikrarına ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çekti: 

"bu tırmanış telafi edilemeyecek insani trajedilere yol açmaktadır. bunlar insanlığa ve çağımıza hiçbir şekilde yakışmamaktadır. çatışmalar, birbirini etkileme, başka bölgelere sıçrama ve yayılma riski de taşımaktadır. dolayısıyla bütün tarafları sorumlu davranmaya ve çatışmaları derhal durdurmaya davet ediyorum. bütün tarafları diplomasiyi, diyaloğu ve siyasi mekanizmaları gecikmeden ve samimiyetle harekete geçirmeye çağırıyorum." 

gül harekete geçilmediği takdirde herkesin zarar göreceğini, "bu gidişin kazananı olmayacağını" vurguladı. 

gül, türkiye'nin beklentisinin musul'da rehin alınan türklerin derhal serbest bırakılması olduğunu belirtti. gül çatışmalarda mağdur olan bütün halklarla türkiye'nin tarihi, kültürel ve insani bağları olduğunu belirtti. 

irak'taki seçimler, suriyeli mülteciler ve afganistan

gül açıklamasında, suriye'de siyasi sürecin tekrar başlaması için gerekli koşulların yaratılmasını da istedi, suriyeli mülteciler meselesinin çare bekleyen bir insani trajedi halini aldığını vurguladı. gül, afganistan'da cumhurbaşkanı seçimindeki sonuçların tartışma konusu olmaktan çıkarılması gerektiğinin altını çizdi, "yeni yönetim bir an önce göreve başlamalıdır" dedi.

gül, irak'taki seçimlerle ilgili de uyarıda bulundu:

"irak'ta yeni hükümetin en kısa sürede kurulması için bütün siyasi aktörler fedakârlık yapmalı, ulusal birliğin sağlanmasına öncelik verilmelidir. herkesin mezhepçi ve etnik yaklaşımları bırakması gerekir. orada da insani sorunlar had safhadadır ve çare beklemektedir."

gül bu konularda bölgesel ve küresel uzlaşıların sağlanmasının önemine dikkat çekti, "bunun zemini de birleşmiş milletler, bölgesel örgütler ve komşuluk forumlarıdır" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;